Development of an interactive teaching tool, 'course designer' and sample application to a mechanical engineering course
- Tez No: 10545
- Danışmanlar: PROF. DR. BİROL KILKIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Authoring System, Authoring Language, Educational Software, Computer-Assisted Instruction (CAI), Computer-Based Teaching (CBT), Machine Elements Instruction. Science Codes : 625.02.01, 625.02.07 IV
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
ÖZET...“COURSE DESIGNER”, BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMLİ E?İTİM PAKETİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE BİR MAKİNA MÜHENDİSLİ?İ DERSİNDE ÖRNEK UYGULAMASI GÜNGÖR, Cengiz Yüksek Lisans Tezi, Makina Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Birol KILKIŞ Ağustos 1990, 182 sayfa Bu çalışmanın amacı, Makina Mühendisliği bölümü lisans öğrencilerine, Makina Elemanları ders konularını bilgisayar yardımı ile anlatmak için kullanılacak, etkileşimli bir eğitim paketinin geliştirilmesidir. Genel yapı olarak, geliştirilen bu paket, her çeşit etkileşimli ders-yazılımı ve sunularının hazırlanmasında da kullanılabilir tarzda hazırlanmıştır. Paket, çok az, ya da hiç bir programcılık bilgisine sahip olmayan öğretim üyelerinin bile kendi alanlarında rahatlıkla bilgisayar destekli eğitim müfredatlarını hazırlayabilmelerine, bilgisayar ortamını tanımaları kaydı ile imkan tanımaktadır. Paket SuperEditT uygulaması kullanılarak Apple Macintosh serisi bilgisayarlar için hazırlanmıştır. Paket, ders-kitabına benzer şekilde yapılandırılmış müfredatları hazırlamakta kullanılabilir. Bu yapılar“Bölüm”(Chapter) olarak adlandırılmaktadır. Her bölüm birçok“Kısım”dan (Section) oluşabilir ve her birinin kendi özel penceresi vardır. Bu pencereler heristenildiğinde ve sıra gözetmeksizin açılabilir. Kısımlar yazı, çizim ve hareketli resimleri içeren“Sayfa'lardan (Page) oluşur. Herhangi bir anda her ”Kısım“dan sadece tek bir ”Sayfa“ gösterilebilir. Üretilen ”Bölüm'ler kolaylıkla bir manyetik ortamda saklanabilir, daha sonra üzerlerinde değişiklik ve iyileme yapılabilir, sınıfta geniş ekranlı yansıtıcıya veya gerektiğinde kağıda aktarılabilir. Değişik seviyelerdeki öğrencilerden gelecek sorulara göre, öğretim görevlisi, sınıfta ve gerçek zamanda dersin veriliş sırasını değiştirebilir ve başka "Bölüm'lerden alıntılar yapabilir. Yazılım resim, çizim ve yazı veri tabanlarının ve mevcut paket yazılımların kullanımına imkan tanımaktadır. Öğretim üyesi yazılımın sağladığı gereçler ile kendi çizimlerini, yazılarını ve hareketli resimlerini üretebilir. Yazılım, ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümünde takip edilen Makina Elemanları I ders müfredatı dahilinde bir ders-yazılımı hazırlanması için kullanılmış ve denenmiştir. Bu tezde Bilgisayar Yardımıyla Öğretimin temelleri anlatılmış ve geliştirilen yazılım ve örnek bir ders-yazılımı hakkında geniş bilgi verilmiştir. Anahtar Kelimeler : Yazarlık Sistemi, Yazarlık Dili, Eğitim Yazılımı, Bilgisayar Yardımıyla Öğretim (BYÖ), Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE), Makina Elemanları Eğitimi. Bilim Kodu : 625.02.01, 625.02.07 vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF AN INTERACTIVE TEACHING TOOL,“COURSE DESIGNER”AND SAMPLE APPLICATION TO A MECHANICAL ENGINEERING COURSE GÜNGÖR, Cengiz M.S. in Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Birol KILKIŞ August 1990, 182 pages The object of this study is to design and implement an interactive teaching system that is to be used for the development of computer assisted lecturing software especially to teach machine elements course topics to undergraduate mechanical engineering students. However the same program can be used for any other interactive courseware and presentation. The system has been developed in such a way that the instructor, who have subject area expertise but no or little programming knowledge, can develop computer assisted instruction (CAT) software easily with a basic acquaintance to computer environment. It can be used on the Apple Macintosh series of microcomputers. It was developed using SuperEditT application. This system can be used to develop text book like, structured coursewares and they are called as“Chapters”. Each Chapter can contain many different“Sections”which have their own custom iiiwindows and can be opened at any time and in any combination. Each Section in the Chapter consists of“Pages”which may contain text, graphics and animation. Only one Page can be opened at any time in the Section. The developed lecture chapters can easily be maintained, modified or customized. The instructor can also control the computer in the classroom at any time according to the questions and responses of the students at different levels. The Software has also graphical and text based databases. The pages of all chapters can be printed on paper. The Instructor also can produce their own drawings, texts, and animations using relevant tools. Chapters can be stored on magnetic media. Software also provides color if the computer it is running on supports color. The software was tested and used in creating a chapter in Machine Elements I, course material followed at Mechanical Engineering Department of METU. The text gives basics of CAI, and gives details about the developed software with sample coursewares.