Preservation and rehabilitation of Necatibey neighborhood, at Ulus, Ankara
- Tez No: 10546
- Danışmanlar: NECVA AKÇURA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı, yeniden işlevlendirme, koruma, sağlıklaştırma, Necatibey Mahallesi - Ankara, Republican Period Architecture, refunctioning, preservation, rehabilitation, Necatibey Neighborhood - Ankara
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
ÖZET NECATİBEY MAHALLESİNİN KORUMA VE SA?LIKLAŞTIRILMASI, ULUS, ANKARA NALCIO?LU, Yeşim Yüksek Lisans Tezi, Restorasyon Ana Bilim dalı Tez Yöneticisi: öğr. Gör. Necva AKÇURA Eylül 1990, 232 sayfa Bu çalışmanın amacı, Necatibey Mahallesi' nde, çevre ölçeğinde, koruma ve sağlıklaştırma amacıyla fikirler ve öneriler geliştirmektir. Cumhuriyetin ilk yıllarında, konumu dolayısıyla saygın bir konut alanı olması ve tarihsel süreçteki planlama çalışmalarında her zaman bir bütün olarak ele alınması, mahallenin çalışma alanı olarak seçiminde ve sınırlarının belirlenmesindeki etkenlerdir. Çalışmanın ilk bölümünde, Necatibey Mahallesi ' nin konu olduğu planlama çalışmaları ve buna bağlı olarak gelişimi karşılaştırmalı olarak incelendi. ivÜlkemizde varlık gösteren Cumhuriyet sonrası mimari akımlar, mahallenin tarihsel gelişimine paralel olarak ve mahallede yer alan yapılar örnek alınarak incelendi. Çalışma kolaylığı sağlamak için, bu bölümde yapılar, yapım tarihleri ve yapı tipleri esas alınarak sınıflandırıldı. Yapıların saptanan sorunları ve değerleri bu gruplar içinde incelendi. Yapı ve çevre ölçeğinde korumaya yönelik sorunlar, gereklilikler ve olanaklar değerlendirilerek, müdahale grupları oluşturuldu. Sonuç olarak, bu müdahale gruplarına dayanılarak çalışma alanının koruma ve sağlıklaştırılması için kararlar ve öneriler geliştirildi. Alanda korumanın gerçekleşmesi için gerekli görülen ilk koruyucu müdahale önlemlerini kapsayan bir proje önerisi hazırlandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRESERVATION AND REHABILITATION OF NECATÎBEY NEIGHBORHOOD, AT ULUS, ANKARA. NALCIO?LU, Yeşim M.Sc. in Restoration Supervisor: Inst. Necva AKÇURA September 1990, 232 pages This thesis is a study on developing decisions and proposals for the preservation and rehabilitation of a restricted area; Necatibey Neighborhood. The reason why Necatibey Neighborhood was selected as the study area and its boundaries were specified is simply because of its prestigious residential appearance at the early years of the Republican Era and the totalistic approach that has always been considered in its history of planning.As an initial step, various planning proposals for the area and resulting development of the Neighborhood according those proposals are examined comparatively. Current architectural styles since the foundation of the Republic are examined referring to existing samples at the neighborhood and considering the historical evolution of the neighborhood. For providing ease to this study, existing buildings within the boundary are classified based on the construction dates and type of construction. Resulting problems and valuations of the buildings are separately evaluated within each group. The intervention groups are formed after the evaluation of detected problems, requirements and possibilities regarding to the protection of both buildings and environment. Finally decisions and proposals are developed for the preservation and rehabilitation of the area based on the intervention groups. An initial intervention project covering the initial protective intervention measures for the preservation of the study area is proposed. 11