Bir telsiz sisteminin başarım analizi
Performance analysis of a mobile radio system
  1. Tez No: 105542
  2. Yazar: AYŞEN BALBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAFAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gauss minimum kaydırmalı modülasyon, silinmiş evrişimli kodlama, frekans ayırtacı, Viterbi kod çözücü, Gaussian minimum shift keying, punctured convolutional coding, frequency discriminator, Viterbi decoder
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
BİR TELSİZ SİSTEMİNİN BAŞARIM ANALİZİ Ayşen Balbaş Hacettepe Üniversitesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü ÖZ Bu çalışmada Aselsan A.Ş.'de tasarlanan ve geliştirilen UHF ve VHF bantlarında çalışan sayısal el telsizi sisteminin temelbant işlevlerinin benzetim çalışması yapılmıştır. Yapılan çalışmada Gauss minimum kaydırmalı modülasyon (Gaussian minimum shift keying) ve demodülasyon için frekans ayırtacı (frequency discriminator) kullanılmıştır. Kanal kodlaması için 2/3 ve 4/9 oranlı silinmiş evrişimli kodlama (punctured convolutional coding) gerçekleştirilmiştir. Kod çözücü için ise yumuşak kararlı (soft-decision) Viterbi algoritması kullanılmıştır. Aynı zamanda sıfır-bir kararlı (hard decision) Viterbi algoritmasının başarımı incelenmiş ve yumuşak-kararlı kod çözme metodu ile karşılaştırılmıştır. Başarım analizleri toplanır beyaz gürültülü kanalda (additive white Gaussian noise, AWGN) incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
PERFORMANCE ANALYSIS OF A MOBILE RADIO SYSTEM Ayşen Balbaş Hacettepe University, Department of Electrical and Electronics Engineering ABSTRACT In this study, the performance of baseband processes of a digital mobile VHF-UHF radio system, designed by Aselsan Inc., has been analyzed. Gaussian Minimum Shift Keying with frequency discriminator has been studied for modulation/demodulation processes. 2/3 and 4/9 rate, punctured convolutional coding is realized for channel coding. In the receiver side Viterbi algorithm with soft-decision decoding is performed. Also hard-decision decoding has been performed in order to the compare the performances of hard-decision and soft- decision decoding. Performance analysis is examined over additive white Gaussian noise channel (AWGN).