Sierpinski halı dizi anten analizi
Analysis of sierpinski carpet array antenna
  1. Tez No: 105543
  2. Yazar: ERDEM SEÇKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: saçılım, MOM, fraktal, yansıtıcı dizi, anten, yönlendirme, scattering, MOM, fractal, reflectarray, antenna, directivity
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
SİERPİNSKİ HALI DİZİ ANTEN ANALİZİ Seçkin Erdem Hacettepe Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, Elektrik- Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZ Bu çalışmada, bilinen en basit fraktal yapılarından biri olan Sierpinski Halı Dizisinden oluşturulan bir yansıtıcı dizi antenden saçılım incelenmiştir. Bahsedilen yapının analizi için oluşturulan Elektrik Alan integral Eşitliklerinin (EFIE) çözülmesi için, sıkça kullanılan bir yöntem olan Moment Metot (MOM) uygulanmıştır. Sierpinski Halı Dizisini oluşturan farklı boyuttaki yamalardan saçılımın frekansa göre değişimi incelenmiş, elde edilen sonuçlardan yararlanarak Sierpinski Halı Dizisi üzerindeki üç farklı boydaki yamanın rezonans frekansları tespit edilmiştir. Her rezonans frekansı için toplam saçılım (monostatik RCS) ve yayılan alanlar ile yönlendirme değerleri hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar, Sierpinski yansıtıcı dizi antenin çoklu-bant özelliği taşıdığı, yayılma ve RCS örüntülerinin de fraktal özellikte olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF SIERPINSKI CARPET ARRAY ANTENNA Seçkin Erdem Hacettepe University, Department of Electrical & Electronics Engineering, Electrical & Electronics Engineering Section ABSTRACT In this thesis, we studied the scattering from the well-known Sierpinski Carpet Array fractal structure which is considered here, as a reflectarray antenna. In the solution of Electric Field Integral Equations (EFIE) which are formed to analyze the structure we mention, a common method, Method of Moments (MOM) is applied. In the first part of this study, the change of scattering with respect to the change of frequency is examined for each scaled patch located on Sierpinski Carpet Array. The results are used to determine the resonance frequencies of the different sized patches of Sierpinski Carpet Array. For each resonance frequency, the total scattering (monostatic RCS) and radiated fields are computed and then directivity values are calculated. Obtained results show that Sierpinski Carpet Array antenna has multiband property and in addition, the scattering and radiating patterns have a characteristic similar to a fractal body.