Bilişsel aritmetiğin sayısal modellenmesi
Computational modelling of cognitive arithmetic
- Tez No: 105560
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL YARIMAĞAN, YRD. DOÇ. DR. HARUN ARTUNER, YRD. DOÇ. DR. BİLGE SAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel aritmetik, sayısal model, sayı temsili, gürültü, Cognitive arithmetic, computational modelling, number representation, noise
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Bu çalışmada, insan bilişsel sisteminde sayıların temsili ve onları işleyen süreçlere ilişkin“Gürültü Teorisi Modeli”adlı yeni bir model önerilmiştir. Model, bilişsel süreçlerin modellenmesinde kullanılan temel yaklaşımlardan biri olan bağlantıcı bir yapıya sahiptir. İnsan aritmetik performansı üzerine yapılan deneysel çalışmalardan elde edilen sonuçlarla model üzerinde yapılan deneylerin sonuçları karşılaştırılarak modelin başarısı ölçülmüştür. Bu kapsamda modelin, problem büyüklüğü etkisi, hata etkileri ve beyin hasarı etkilerinde belirtilen davranışları nasıl gösterdiği incelenmiştir. Gürültü teorisine göre sayıların temsili ve bilişsel sistemdeki gürültü insan aritmetik performansında görülen etkilerin temel belirleyenleridir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this work, a new model called“Noise Theory Model”concerning human number representation and the processes that manipulates them is presented. The model has a connectionist architecture which is one of the main approaches to model cognitive processes. The model is evaluated by comparing the results from the experimental studies concerning human arithmetic performance and results obtained from the model itself. In this respect, the model is investigated to see how it shows the behaviour described by three widely known effects, namely, problem size effect, error effects, and brain damage effects. According to noise theory number representation and the noise inherent in the cognitive system are the main factors that determines the effects in human arithmetic performance.