Dayanıklı denetim sistemlerinin parametre uzayı
Parameter space design of robust control systems
- Tez No: 105561
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER URAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dayanıklı denetim, dayanıklılık, durum geribesleme denetleci, kutup bölgesi ataması, kutup yerleştirme, parametre uzayı tasarımı, Parameter space design, pole placement, pole region assignment, robust control, robustness, state feedback controller
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Belirsiz fiziksel sistem ailesinin kapalı döngü kutuplarını, istenilen bir özdeğer bölgesine yerleştirmek için bir denetleç tasarlamak gerekir. Bu denetleç, sistem parametrelerinin belirsizliklerinden bağımsız olarak sistemin, istenilen yanıtı vermesini sağlamalıdır. Tek girişli, doğrusal, zamanla değişmez ve tümüyle denetlenebilir sistemler için bunu sağlayacak denetleç türü, durum geribeslemesi denetleci olarak seçilmiştir. Denetleç tasarımı yapılmadan önce, tasarımın uygulanacağı sistemin istenilen yanıtı sağlayacak kutup bölgesi seçilmelidir, özdeğer bölgesinin tanımlandığı bu düzlem, bunu sağlayacak olan durum geribeslemesi kazançlarının belirlendiği K parametre düzlemine eşlenir. Elde edilen yeni düzlemden seçilen değerler, denetlecin kazançları olarak kullanılır. Çalışmada, denetlecin kazançlarından ikisinin değerinin değişebildiği, diğer kazançların değerinin sabit olduğu düşünülmüştür. Seçilen özdeğer bölgesinin eşlendiği kazanç uzayı, MATLAB izlencesi altında çalışan bir yazılım yardımıyla fiziksel sistem ailesinin tümü için çizimsel olarak gösterilmektedir. Denetlecin serbest kazançlarının değeri, her aile için çizilen K düzlemlerinin kesişiminden seçilir. Verilen örneklerle, denetleç tasarımını yapan yazılımın sağladığı olanaklar ve kolaylıklar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A controller should be designed in order to move the closed loop poles of the uncertain plant family to a desired eigenvalue region. The controller should warrant the plant to give the desired response, independent of the uncertainty of the system parameters. The state feedback controller for single input, linear time- invariant and completely state controllable systems is selected as the controller. To design the controller, initially, the pole region in which the system is supplied with the desired response must be selected. The plane, in which the pole region is defined, is mapped to the state feedback gains plane, K. The values selected from the new plane are used as the gains of the controller. In the thesis, it is considered the two gain parameters of the controller are free while the rest are kept constant. The gain plane, in which the selected eigenvalue plane is mapped, is displayed graphically for all plant family by means of the controller are selected from the intersection of K-planes plotted for each plant. With the selected examples, the facilities of the developed software program is demonstrated.