Mikroşerit düzgün olmayan iletim hatları kullanarak empedans uyumlama ve süzgeç tasarımı
Impedance matching and filter design by using microstrip nonuniform transmission lines
  1. Tez No: 105562
  2. Yazar: ATİLLA ÖRÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düzgün olmayan iletim hatları, empedans uyumlama, mikrodalga süzgeçler, Nonuniform transmission lines, impedance matching, microwave filters
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
MİKROŞERİT DÜZGÜN OLMAYAN İLETİM HATLARI KULLANARAK EMPEDANS UYUMLAMA VE SÜZGEÇ TASARIMI Atila Örük Hacettepe Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü ÖZ Düzgün olmayan iletim hatları ile bu zamana kadar yapılan çalışmalarda yoğun olarak konu gelişigüzel bir yapı için S parametrelerinin hesaplanması olmuştur. Yapılan bu çalışmada yaygın analitiksel yöntemleri kullanılarak parçalı değişmez (piecewise constant) iletim hatları ile yapılan empedans uyumlama ve süzgeç tasarımı yerine, optimizasyon algoritması içerisinde üstel, doğrusal düzgün sönümlü ve parçalı değişmez düzgün olmayan iletim hatlarının direk S parametreleri kullanılarak süzgeç tasarlanmaya çalışıldı. Ayrıca kosinüskare ve parabolik sönümlü iletim hatları kullanarak empedans uyumlama kısımları tasarlanmıştır. Çalışmanın sonucunda aynı dereceli süzgeç tasarımı için, parçalı değişmez düzgün olmayan iletim hatları ile yapılan süzgeçlerin seçiciliğinin en iyi olduğu görülmüştür. Teoriyede uygun olarak toplu öğeli devre elemanlarına iletim hattı ile en iyi yaklaşım parçalı değişmez hat ile olmaktadır. Benzer optimizasyon koşulları için parçalı değişmez hat ile aynı veya daha iyi süzgeç karakteristiği daha kısa hat uzunlukları ile elde edilebilmiştir. Buna karşın bu hatlar ile yapılan süzgeçlerde keskin empedans süreksizliklerinden dolayı oluşan parazitik öğeler yüksek frekanslarda kesim frekanslarının daha fazla kaymasına sebep olur. Bu etkinin dengelenmesi gerekmektedir. Bu geçişler diğer tür düzgün olmayan iletim hatlarında daha yumuşaktır ve etkin uzunluk düzeltmeleri yapmaya gerek kalmamaktadır. Üstel düzgün olmayan iletim hatları ile elde edilen süzgeçlerin seçiciliği doğrusal düzgün sönümlü hatlarla tasarlanan süzgeçlerden daha iyidir. Aynı dereceli süzgeçler için hat uzunluğu bu iki tür hat için birbirine çok yakındır.
Özet (Çeviri)
IMPEDANCE MATCHING AND FILTER DESIGN BY USING MICROSTRIP NONUNIFORM TRANSMISSION LINES Atila Örük Hacettepe University, Department of Electrical and Electronics Engineering ABSTRACT In this work it was studied to design filters by using direct S parameters of exponential, linearly tappered and piecewise constant nonuniform transmission lines in an optimization algorithm. Also impedance matching sections were designed by using cosine-squared and parabolic tapered transmission lines. At the end of the study it was seen that filters designed by using piecewise constant nonuniform transmission lines have best selectivity. For same optimization conditions and same filter order the best desired filter characteristic was obtained with less short line length by using piecewise constant structures. But there is accuracy problem associated to large impedance discontinuties especially at high frequencies for these type of structures. The other types of nonuniform transmission lines reduce this problem. Because there is no abrupt impedance change on these structures. For this property the simulated filter characteristics will be more close to real. Also it was seen that filters designed by using exponential nonuniform transmission lines have better selectivity than filters designed by using linearly tapered nonuniform transmission lines. Filter line lengths for both of line types are approximately equal to each other for same filter order.