Balistik füze güdümü
Ballistic missile guidance
- Tez No: 105579
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP ÖZKAZANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Balistik füzeler, Balistik füze güdümü, Lambert güdümü, Q güdümü, Ballistic missiles, Ballistic missile guidance, Lambert guidance, Q guidance
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Ill ÖZET Balistik füzeler uzun menzilli, güdümlü ve çok yüksek hızlara ulaşabilen füzelerdir. Bu tezde balistik füzelerin güdüm yöntemleri üzerinde çalışılmıştır. Balistik füzeler için güdüm yöntemleri 1960'larda geliştirilmiştir. Ancak balistik füze teknolojileri askeri kabul edildiklerinden, bu konuda yeterli doküman mevcut değildir. Bu tezin temel amaçlarından biri de bu yöntemleri belirlemek, etüd etmek ve dökümante etmektir. Güdüm yöntemlerine girmeden önce, balistik füzenin yerçekimi altında dünya üzerinde hareketini betimleyen denklemlerin türetilmesi ile uğraşılmıştır. Böylece temel uçuş denklemleri olarak bilinen denklem seti verilmiştir. Lambert ve Q güdümü yöntemleri balistik füzelerde kullanılan temel güdüm yöntemleridir. Bu yöntemlerin işlerliği ve birbirlerine karşı karşılaştırmaları çeşitli senaryoların benzetimleri ile denenmiştir. Benzetimlere dünyanın dönüşünün ve eliptikliğinin etkisi de katılmıştır. Yapılan benzetimler, Lambert ve Q güdümlerinin gerçek zamanlı güdüm uygulamaları için uygun yöntemler olduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Ballistic missiles are guided missiles which have long ranges and high velocities. In this work, guidance of ballistic missiles is studied. Guidance methods for ballistic missiles are developed in 1960's. Because of ballistic missiles' importance, there aren't many sources on ballistic missile guidance methods in open literature. To study and document ballistic missile guidance methods is one of the basic aims of this work. Before examining guidance methods, basic equations describing the motion of ballistic missiles under the effect of gravity were derived. Lambert and Q guidance methods are basic methods which are used in ballistic missile technology. Advantages and disadvantages of these methods are compared using different scenarios. Rotation of earth and elliptical shape of earth were incorporated in simulations. Simulations showed that; Lambert and Q guidance methods are appropriate for real time ballistic missile guidance.