Balkuyumcu (GB Ankara) volkanitlerinin petrolojisi ve jeokimyası
Petrology and geochemistry of Balkuyumcu (SW Ankara) volcanics
  1. Tez No: 105589
  2. Yazar: ELİF VAROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABİDİN TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Balkuyumcu, fraksiyonel kristalleşme, magma karışımı, alkali- kalkalkali volkanizma, dalma-batma, kabuksal kirlenme, Balkuyumcu, fractional crystallisation, magma mixing, alkaline- calcalkaline volcanism, subduction, crustal contamination. Superviser: Assoc. Prof. Dr. Abidin TEMEL, Hacettepe University, Department of Geological Engineering
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
BALKUYUMCU (GB ANKARA) VOLKANİTLERİNIN PETROLOJİSİ VE JEOKİMYASI Elif VAROL Hacettepe Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü ÖZ Bu tez çalışması kapsamında, Balkuyumcu (Ankara) bölgesinde yer alan, farklı bileşimlerdeki volkanik kayaçların mineralojik-petrografik ve jeokimyasal özellikleri incelenmiş, volkanizmanın kökeni ve oluşumunda etkili olan süreçlere açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Radyometrik (K-Ar) yaş tayini, Balkuyumcu volkanitlerinin Erken Miyosen (19.9-21.6 Ma) döneminde püskürdüklerini ortaya koymaktadır. Mineralojik-petrografik incelemeler sonucunda, bazaltik, andezitik, dasitik ve riyolitik bileşime sahip kayaçlar belirlenmiştir. Sadece bazaltik volkanitlerde gözlenen piroksen minerali, riyolitik ve dasitik volkanitlerde az miktarda gözlenen kuvars minerali dışında, kayaçlarda yaygın olarak plajiyoklaz-amfibol-biyotit ve opak mineraller görülmektedir. Fenokristallerde gözlenen, normal zonlanmayla birlikte, ters zonlanmanın varlığı, plajiyoklaz minerallerindeki volkan camı kapanımları, bu kayaçları oluşturan magmaların, fraksiyonel kristalleşme ve magma karışımı gibi süreçlerle gelişimini tamamladığını düşündürmektedir. Jeokimyasal incelemeler sonucunda, bölgedeki volkanik kayaçların bazaltik trakiandezit, trakiandezit, andezit, dasit ve riyolit karakterinde oldukları ve hem alkali, hem de kalkalkali özellikte oldukları belirlenmiştir. LILE (Rb, Ba, Sr, U ve hafif nadir toprak element) içeriklerinin HFSE (Ta, Nb, Hf, Zr, Ti)'lere oranla yüksek olması, yüksek Ba/Nb oranı ve düşük Ti02 miktarı, bu kayaçların oluşumunda dalma-batma sürecinin etkili olduğunu göstermektedir. Harker değişim diyagramları, bu kayaçların oluşumunda fraksiyonel kristalleşmenin, 87Sr/86Sr'ye karşı Si02, Rb/Sr, MgO diyagramları ise fraksiyonel kristalleşmeyle birlikte kabuksal kontaminasyon sürecinin etkili olduğunu göstermektedir. Arazi çalışmaları sonucunda ise, Balkuyumcu volkanitlerinin K-G yönlü tansiyon çatlaklarından yeryüzüne çıktıkları düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
PETROLOGY AND GEOCHEMISTRY OF BALKUYUMCU (SW ANKARA) VOLCANICS Elif VAROL Hacettepe University, Department of Geological Engineering ABSTRACT In the thesis, mineralogical-petrographical and geochemical characteristics of the volkanic rocks, situated at Balkuyumcu (Ankara) region, were examined and the origin and processes which were effective in the formation of volcanism were tried to be clarified. Radiometric (K-Ar) age dating suggests that Balkuyumcu volcanic rocks erupted during Early Miocene (19.9-21.6 Ma) time. With the results of mineralogical and petrographical evaluations, it is determined that Balkuyumcu volcanics have basaltic, andesitic, dacitic and rhyolitic composition. All the volcanics consist predominantly plagioclase, amphiboles, biotites and oxides except the pyroxene which was observed only in basaltic volcanics, and, the quartz which was observed very rarely in rhyolitic and dacitic volcanics. The presence of both normally and reverse zoned phenocrysts and glass inclusions in plagioclase phenocrysts suggests that magma which formed the volcanic rocks have been evolved by processes such as the fractional crystallisation and magma mixing. With the result of geochemical examinations, the volcanic rocks, present in this region, are basaltic trachyandesite, trachyandesite, andesite, dacite and rhyolite and showing alkaline and calcalkaline volcanism characteristics. The high LILE contents (Rb, Ba, Sr, U and LREE) relative to HFSE (Ta, Nb, Hf, Zr and Ti), high Ba/Nb ratio and low Ti02 contents indicate that the subduction was effective in the formation of these rocks. Harker variation diagrams indicate that the fractional crystallisation process and the diagrams of 87Sr/86Sr versus Si02, Rb/Sr, MgO show that the crustal contamination is also effective in the genesis of the volcanic rocks. With the result of field investigations, Balkuyumcu volcanics appear to have benefited from N-S directed tensional fractures to reach to the surface.