Türkiye'nin bazı Delphinium L. (Ranunculaceae) taksonlarının polen morfolojisi
Pollen morphology some Delphinium L. (Ranunculaceae) Taxa in Turkey
  1. Tez No: 105642
  2. Yazar: BURCU BURSALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAHİT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Delphinium L, Ranunculaceae, Polen morfolojisi, Delphinium L, Ranunculaceae, Pollen morphology
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
IV ÖZET Bu çalışma, Türkiye'nin bazı Delphinium L. (Ranunculaceae) taksonlannın polen morfolojisini açıklamaktadır. Palinolojik incelemeler 21 taksonda yapılmıştır. Polenler trikolpat, oblat sphaeroid, prolat sphaeroid, subprolat ya da prolatbr. Nekzdn, sekzânden daha kaim ve retikulattır. Her taksona ait polen tanımları yapılmış ve polen morfolojisine dayalı teşhis anahtarı verilmiştir. Taksonlara ait polenlerin ölçüm sonuçları SPSS yöntemi Be değerlendirilmeye alınmıştır. Polenlerin polar eksen, ekvatoral eksen, AMB çap uzunluk değerlerine ait grafikleri çizilmiştir. Amacımız; bilinmeyen polenlerin teşhisine, bitki sistematiğine, apikültüre ve aeropaünolojik çalışmalara yardımcı olmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, seeks to explain the pollen morphology of some Delphinium L. (Ranunculaceae) taxa in Turkey. Palynological observations have covered 21 taxa. Pollen grains tricolpate, oblate sphaeroidal, prolate sphaeroidal, suhprolate, prolate. Nekzin thicker than sekzin, and reticulatae. Pollen descriptions pertaining to each taxa have been made separately, and similarly, a key of identification based on the pollen morphology have been supplied with each species. The results of measure pertaining to each taxa have been utilised by SPSS method. The graphics pollen diameter of polar axis, equatorial axis, AMB have been drawn. The aim of our research is to help the identification of the unknown pollen grains, in the study of plant taxonomy, apiculture, and aeropalynological research.