Başet dağı (Van) flora ve vejetasyonu
The flora and vegetation of Başet mountain (Van)
- Tez No: 168594
- Danışmanlar: PROF.DR. LÜTFİ BEHÇET
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Başet Dağı (Van), Flora, Türkiye, Vejetasyon, Başet Mountain (Van), Flora, Turkey, Vegetation. iii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
ÖZET BAŞET DAĞI (VAN) FLORA VE VEJETASYONU ÜNAL, Murat Doktora Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Lütfi BEHÇET Nisan 2005, 221 sayfa Bu çalışmada; Başet Dağı (Van)'nın Flora ve Vejetasyonu araştırıldı. 2001 - 2004 yıllan arasında gerçekleştirilen bu araştırmanın arazi çalışmaları ile 4233 bitki örneği toplandı. Toplanan bu bitki örneklerinin teşhisi sonucu, alanda; 72 familya ve 339 cins'e ait 1075 tür, 233 alttür ve 140 varyete olmak üzere toplam 1172 taksonun varlığı tespit edildi. 1172 taksonun 7'si Pteridophyta, 1165'i Spermatophyta divisiolarma aittir. Spermatophyta üyelerinden 3 takson Gymnospermae alt divisiosuna, 1162 takson da Angiospermae alt divisiosuna dahildir. Angiosperm' lerin 975'i Dicotyledoneae ve 187'si Monocotyledoneae sınıfında yer almaktadır. Clastopus (G vestitus (Desv.) Boiss. var. eriocarpus Blakelock) cinsi ile Euclidium tenuissimum (Pali.) B. Fedtschk, Alyssum heterotriclıum Boiss.ve Matthiola farinosa Bge. ex Boiss. türlerinin Türkiye'de varlığı ilk olarak bu çalışma esnasında ve araştırma alanımızda ortaya kondu. Sadece tip lokaliteden bilinen Bornmuellera glabrescens (Boiss. & Ball) Cullen & T. R. Dudley, Centaurea demirlzii Wagenitz, Limoniopsis davisii Bokhari taksonlan ikinci defa alanımızdan toplandı. Belirlenen taksonlardan 33 tanesi B9 karesi için yeni kayıttır. Çalışmada belirlenen taksonlardan 83 'nün Florada bilinen özelliklerinden farklılık gösteren çeşitli varyasyonlar ile bazı bilinmeyen özellikleri ortaya kondu. İran-Turan fitocoğrafik bölgesinde yer alan çalışma alanında tespit edilen türlerin fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı şöyledir: İran - Turan elementi 543 (% 46.41), Avrupa - Sibirya elementi 66 (% 5.71), Öksin elementi 21 (% 1.87) ve Hirkano-Öksin elementi 7 (% 0.59), Akdeniz elementi 20 (% 1.7) ve çok bölgeli veya fitocoğrafik bölgesi bilinmeyenler 515 (% 44.02)'dir. Alandan toplam 143 (% 12.20) endemik takson belirlenmiştir. İçerdikleri takson sayısına göre alandaki en büyük 10 familya sırasıyla Asteraceae 164 (% 13.99), Fabaceae 120 (% 10.23), Brassicaceae 107 (% 9.12), Poaceae 91 (% 7.76), Lamiaceae 77 (% 6.56), Caryophyllaceae 76 (% 6.48), Liliaceae 51 (% 4.35), Scrophulariaceae 48 (% 4.09), Apiaceae 43 (% 3.75), Ranunculaceae 41 (% 3.49)'dir. En çok takson içeren ilk 10 cins sırasıyla Astragalus 72 (% 6.14), Silene 25 (% 2.13), Alyssum 22 (% 1.87), Ranunculus 21 (% 1.79), Veronica 20 (% 1.70), Allium 19 (% 1.62), Centaurea 18 (% 1.53), Salvia 15 (% 1.27), Tanacetum 14 (% 1.19), Carex 14 (% 1.19), Minuartia 14 (% 1.19)' dür. Tespit edilen taksonlarm Raunkiaer hayat formları sistemine göre dağılımı şöyledir. Hemikriptofıtler 716 (% 61.09), terofıtler 202 (% 17.23), kriptofıtler 146 (% 12.45), kamefitler 70 (% 5.97), fenerofıtler 38 (% 3.24)'dir. Vejetasyon çalışmaları sonucu araştırma alanının sulak kesimlerinde Scirpetum lacustris Schamale 1939, Potametum lucentis Hueck 1931 birlikleri; çayır kesimlerinde Blysmetum compressi ass. nova, Allietum schoenoprasi ass. nova birlikleri; subalpin kesimlerinde Delphinietum linearilobi ass. nova Euphorbietum hohenackerii ass. nova, Thymo migrici-Prangetum ulopterae ass. nova Artemisetum tauricae ass. nova Astragalo alyssoidis- Alyssetum paterii ass. nova, Stipetum arabicae ass. nova, Psathyrostachyetumfragili Behçet & Ünal 1999 birlikleri; alpin kesimlerinde Astragaletum hareftae ass. nova birliği; kayalık kesimlerde Campanuletum coriaceae ass. nova Silenetum araraticae ass. nova birlikleri tanımlandı. Tanımlanan birliklerden 11 'i bilim dünyası için yenidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE FLORA AND VEGETATION OF BAŞET DA?I (VAN) ÜNAL, Murat Ph. D. Thesis, Biology Science Supervisor: Prof. Dr. Lütfl BEHÇET April 2005, 221 pages This research covers the flora and vegetation of Başet Mountain (Van). As result of the field survey carried out between 2001 and 2004, 4233 plant specimens have been collected. As a result of the taxonomical examination of these materials 339 genera, 1075 species, 233 subspecies and 140 varieties belonging to 72 families were determined. A total of 1172 taxa have been collected from the area 7 species of the total 1172 taxa are belonging to Pteridophyta division and 1165 taxa belong to Spermatophyta division. Gymnospermae and Angiospermae subdivisions have 3 and 1162 taxa. Respectively in Angiospermae, Dicotyledoneae include 975 taxa and Monocotyledoneae include 187 taxa. Clastopus (G vestitus (Desv.) Boiss. var. eriocarpus Blakelock as a genus, Euclldium temdssimuin (Pall.) B. Fedtschk, Alyssum heterottichum Boiss. and Matthiola farinosa Bge. ex Boiss. are found as new record for Turkey. Bornnuiellera glabrescens (Boiss. & Ball) Cullen & T. R. Dudley, Centaurea demindi Wagenitz, Limoniopsis davisii Bokhari taxa which were known only from type locality were collected for the second time from the study. Out of these taxa 33 of them are new for the B9 grid square. 83 taxa showed some degree of variation from the previously known characters and gave information about some unknown features. Distribution of the recorded species according to phytogeographical regions, within the research area which is in the Irano-Turanian phytogeographical region are as follows: Irano - Turanian 543 (46.41 %), Euro - Siberian 66 (5.71 %), Euxine 21 (1.87 %), Hyrcano-Euxine 7 (0.59 %), Mediterranean 20 (1.7 %) and unknown phytogeographic elements 515 (44.02 %). Total 143 (12.20 %) endemic species have been collected from the area. According to their taxa content, the greatest 10 families are ordered as follows: Asteraceae 164 (13.99 %), Fabaceae 120 (10.23 %), Brassicaceae 107 (9.12 %), Poaceae 91 (7.76 %), Lamiaceae 77 (6.56 %), Caryophyllaceae 76 (6.48 %), Liliaceae 51 (4.32 %), Scrophulariaceae 48 (4.09 %), Apiaceae 43 (3.75 %), and Ranunculaceae 41 (3.47 %). The greatest 10 genera are ordered as follows: Astragalus 72 (6.14 %), Silene 25 (2.13 %), Alyssum 22 (1.87 %), Ranunculus 21 (1.79 %), Veronica 20 (1.7 %), Allium 19 (1.62 %), Centaurea 18 (1.53 %), Salvia 15 (1.27 %), Tanacetum 14 (1.19 %), Carex 14 (1.19 %), Minuartia 14 (1.19 %). The flora of the area is analysed by Rauinkiaer's life forms and result are as follows; hemicrytophytes 716 (61.09 %), therophytes 202 (17.23 %), cryptophytes 146 (12.45 %), chamaephytes 70 (5.97 %), phanerophytes 38 (3.24 %). As a result of the vegetation study in the wetland area of the investigation region were determined Scirpetum lacustris Schamale 1939, Potametum lucentis Hueck 1931 associations, in meadow area were determined Blysmetum compressi ass. nova, Allietum schoenoprasi ass. nova associations, in the subalpin area were determined Delphinietum linearilobi ass. nova, Euphorbietum hohenackerii ass. nova, Thymo migrici-Prangetum ulopterae ass. nova, Artemisetum tauricae ass. nova Astragalo alyssoidis-Alyssetum paterii ass. nova, Stipetum arabicae ass. nova, Psathyrostachyetumfragili Behçet & Ünal 1999, in the alpin area was Astragaletum hareftae ass. nova and in the rocky area determined Campanuletum coriaceae ass. nova Silenetum araraticae ass. nova. 1 1 of which are new for science.