Türkiye'de yetişen Antepfıstıklarının bazı kimyasal özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some chemical characteristics of pistacia grown in Turkey
  1. Tez No: 105685
  2. Yazar: BAYRAM YURT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERDOĞAN KÜÇÜKÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Antepfıstığı, Kimyasal özellikler, Mineral madde, Yağ asitleri, Turkey, Pistacia, Chemical Chracteristics, Mineral Matters, Fatty Acids m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'de yetiştirilen standart Antepfıstığı çeşitlerimizden olan Uzun, Kırmızı, Siirt, Ohadi ve Halebi'nin bazı kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Araştırmada 10 adet Antepfıstığı örneği kullamlmıştır. Antepfıstığı örneklerinden Uzun çeşidi; Malatya, Mardin, Adıyaman, Şanlıurfa ve Gaziantep'ten, Siirt çeşidi; Siirt ve Gaziantep'ten, Kırmızı, Ohadi ve Halebi çeşidi; Gaziantep'ten temin edilmiş ve analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda ortalama kimyasal değerler; nem % 3.28 ± 0.07, kuru madde % 96.72 ± 0.07, kül % 2.59 ± 0.08, protein % 21.97 ± 1.24, yağ % 56.95 ± 0.53, kuru maddede yağ % 58.88 ± 0.58, potasyum 724.90 ± 35.18 mg/100 g, magnezyum 141.73 ± 2.52, sodyum 11.88 ± 2.41 mg/100 g, bakır 1.32 ± 0.11 mg/100 g, palmitik asit % 8.78 ± 0.56, palmitoleik asit % 0.64 ± 0.04, stearik asit % 1.63 ± 0.37, oleik asit % 67.3. ± 5.91, linoleik asit % 20.73 ± 5.79 ve linolenik asit % 0.24 ± 0.05 şeklinde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, some chemical characteristics of standart pistacia species grown in Turkey that Uzun, Kırmızı, Siirt, Ohadi, Halebi were investigated. In research, 10 Pistaca samples were used. Uzun species; were collected from Malarya, Mardin, Adıyaman, Şanlıurfa and Gaziantep, Siirt species; were collected from Siirt and Gaziantep, Kırmızı, Ohadi and Halebi species; were collected from Gaziantep. Pistacia samples were analized. According to results of chemical analysis mean values were found as the following; moisture % 3.28 ± 0.07, dry-matter % 96.72 ± 0.07, ash % 2.59 ± 0.08, protein % 21.97 ± 1.24, fat % 56.95 ± 0.53, fat in dry-matter % 58.88 ± 0.58, potassium 724.90 ± 35.18 mg/100 g, magnesium 141.73 ± 2.52 mg/100g, sodium 11.88 ± 2.41 mg/100g, cupper 1.32 ± 0.11 mg/100g, palmitic asid % 8.78 ± 0.56, palmitoleic asid % 0.64 ± 0.04, stearic asid % 1.63 ± 0.37, oleic asid % 67.30 ± 5.91, linoleic asid % 20.73 ± 5.79 and linolenic asid % 0.24 ± 0.05.