Van İli merkez ilçede koyunculuk yapan işletmelerin ekonomik analizi
Economic analyses of sheep farms in center town of Van province
  1. Tez No: 105684
  2. Yazar: AHMET ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Analiz, Koyunculuk İşletmeleri, Gayri Safı Hasıla, Brüt Marj, Economic Analyses, Sheep Farms, Gross return, Gross-margin m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET VAN İLİ MERKEZ İLÇEDE KOYUNCULUK YAPAN İŞLETMELERİN EKONOMİK ANALİZİ ŞAHİN, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç Dr. İbrahim YILDIRIM Mayıs 2001, 92 sayfa Bu araştırmanın amacı, Van ili Merkez ilçede koyunculuk yapan tarım işletmelerinin ekonomik analizinin yapılmasıdır. Bu amaçla, işletmelerin sosyo ekonomik yapıları, yıllık faaliyet sonuçları ve koyunculuk üretim dalına ait brüt marj analizi tarımsal işletmecilik prensipleri çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmanın başlıca materyalini, Van Merkez ilçede yoğun olarak koyunculuk faaliyetinde bulunan 12 köyden tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 63 adet işletmeden toplanan orijinal nitelikli veriler oluşturmuştur. Veriler 1999-2000 üretim yılma ait bulunmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, incelenen işletmelerde ortalama nüfus 9.98 kişi olup, bunun % 54.37'si erkek nüfustan ve % 45.63'ü ise kadm nüfustan oluşmaktadır. İşletmeler ortalama olarak 1717.3 erkek iş günü (E.İ.G) aile iş gücü potansiyeline sahip bulunmaktadır, ancak bu potansiyelin '/i'ünden fazlasmı (% 75.4) değerlendirememektedir. İncelenen işletmelerde, işletmede kullanılan işgücünün % 63.9'u koyunculuk üretim dalında değerlendirilmektedir. İşletmede kullanılan toplam işgücünün % 86.6'sı aile işgücünden, % 13.4'ü yabancı işgücünden oluşmaktadır. İncelenen işletmelerde toplam aktif 25014 milyon TL'dir. Aktifin % 56.92'si arazi sermayesinden ve % 43.08'i işletme sermayesinden oluşmaktadır. İşletme sermayesinin en büyük kısmmı % 78.0 ile hayvan sermayesi oluşturmaktadır. İşletmelerde aktif sermayenin % 87.63 'ü öz sermayeden oluşmaktadır. İncelenen işletmelerde işletme başına gayri safı hasıla 4511260 bin TL'dir. Gayri safı hasılanın % 64.60'ı hayvansal üretim hasılasından oluşmaktadır. İşletmelerde, işletme başına işletme masrafı 4266638 bin TL'dir. Toplam işletme masraflarının yarısına yakınını (% 49.64) işçilik masrafları oluşturmaktadır. Bunu % 34.86 ile cari masraflar ve % 15.5 ile demirbaş kıymetindeki eksilme ve amortismanlar izlemektedir. İncelenen işletmelerde koyunculuk üretim dalının brüt üretim değeri 3360591 bin TL'dir. Bunun % 67.8'i kuzu üretim değerinden oluşmaktadır.Bunu sırasıyla % 15.4 ile yaşlı koyun satış değeri ve % 14.4 ile süt üretim değeri izlemektedir İşletmelerde koyunculukta kullanılan değişken masraflar ortalama olarak 1122791 bin TL'dir. Bu masrafların en büyük kısmını sırasıyla % 68.3 ile yem masrafları ve % 12.1 ile veteriner-ilaç masrafları izlemektedir. İşletmelerde koyunculuk faaliyeti sonucunda elde edilen brüt marj miktarı 2237800 bin TL'dir. Her 100 TL'lik değişken masraflara düşen brüt marj miktarı 199.31 TL olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ECONOMIC ANALYSES OF SHEEP FARMS IN CENTER TOWN OF VAN PROVINCE ŞAHİN, Ahmet M.Sc, Department of Agricultural Economics Supervisor: Associate Prof. Dr. Ibrahim YILDIRIM May 2001, 92 pages The purpose of this study was to make economic analyses of sheep farms in Center town of Van Province. In this context, the socio-economic structure and the result of yearly activities of the farms were examined. The analyses were made in two stages. First, the farm was taken as a whole. Then, sheep production unit was analysed separately. The data were collected from 63 farms selected by random sampling among 12 villages of sheep producers. In the studied farms, the average population per farm was 9.98. The illiteracy percentage among population exceeding their education period was 35 %. The illiteracy ratio was 28.1 % for the farm managers. Family labour potential was 1717.3 male power day. More than 2/3 of this potential (75.4 %) could not be utilised. Of total man power used in the farm 63.9 % was used in sheep production unit. The percentage of family labour to total labour was 86.6 %. On the average, the farm capital (total assets) of the examined farms was Million TL 25014. Land inventory made up more than half of the total assets with 56.91 %. Animal capital consisted of 78 % of operating capital. The ratio of own capital to total capital was 83.63 %. The average gross return per farm was thousand TL 451 1260. About 64.60 % of gross return was obtained from animal return. The average total operating costs per farm were thousand TL 4266638. Nearly half of operating costs (49.64 %) consisted of labor costs followed by 34.86 % by current costs. Gross-output per farm was Million TL 3360. Lamb output made up 67.8 % of total gross output. Variable cost in sheep production unit was Million TL 1 122. The major part of these costs ( 68.3 %) was caused from fodder costs. Gross-margin per farm was Million TL 2237. Gross-margin per TL 100 variable costs was calculated as TL 199.31.