Kommagene Krallığı tümülüsleri
Tumuli of the Kingdom of Commagene
  1. Tez No: 999272
  2. Yazar: MEHMET EMİN TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Adıyaman, Kommagene, Nemrut Dağı, Tümülüsler, Adıyaman, Commagene, Nemrut Mountain, Tumuluses
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Mehmet Emin TURAN tarafından Prof. Dr. Şahin YILDIRIM danışmanlığında hazırlanmış olup, arkeoloji alanında tezli yüksek lisans niteliğindedir. Çalışma, Arkeoloji Anabilim Dalı kapsamında yürütülmüş ve 2025 yılında tamamlanmıştır. Tez, toplam 128 sayfadan oluşmaktadır. Bu araştırmanın amacı, Kommagene Krallığı'na ait tümülüsleri arkeolojik, mimari ve kültürel yönleriyle ele alarak söz konusu mezar yapılarının krallığın siyasi, dini ve ideolojik yapısı içerisindeki yerini ortaya koymaktır. Çalışmada, Kommagene coğrafyasında tespit edilen tümülüsler bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmiş; bu yapıların konumları, mimari özellikleri, anıtsal unsurları ve kullanım amaçları incelenmiştir. Araştırmanın yöntemi, literatür taraması, arkeolojik raporların değerlendirilmesi ve mevcut verilerin karşılaştırmalı analizi üzerine kuruludur. Çalışmanın materyalini, Kommagene Krallığı dönemine tarihlenen tümülüsler, bu yapılara ilişkin arkeolojik buluntular ve önceki araştırmalarda elde edilmiş veriler oluşturmaktadır. Elde edilen veriler, kronolojik ve tipolojik bir çerçevede ele alınarak yorumlanmıştır. Araştırma bulguları, Kommagene tümülüslerinin yalnızca mezar yapıları olmadığını, aynı zamanda krallığın meşruiyet anlayışını, kraliyet ideolojisini ve inanç sistemini yansıtan anıtsal unsurlar olduğunu göstermektedir. Tümülüslerin yer seçimleri, mimari düzenlemeleri ve anıtsal boyutları, krallığın siyasi gücünü ve kutsallık algısını vurgulayan bir anlayışla şekillendirilmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, Kommagene Krallığı tümülüslerinin bölgenin arkeolojik mirası içerisindeki önemini ortaya koymakta ve söz konusu yapıların krallığın kültürel ve ideolojik yapısının anlaşılmasına önemli katkılar sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was prepared by Mehmet Emin TURAN under the guidance of his Thesis Advisor,Prof. Dr. Şahin YILDIRIM and constitutes a thesis-based master's degree in the field of archaeology. The research was conducted within the scope of the Departmentof Archaeologyand was completed in 2025. The thesis consists of a total of 128 pages. The aim of this research is to examine the tumuli belonging to the Kingdom of Commagene from archaeological, architectural, and cultural perspectives, and to reveal the place of these burial structures within the political, religious, and ideological framework of the kingdom. In this context, the tumuli identified within the Commagene region were evaluated through a holistic approach, and their locations, architectural features, monumental elements, and functions were analyzed. The methodology of the study is based on a review of the literature, the evaluation of archaeological reports, and the comparative analysis of existing data. The material of the research consists of tumuli dated to the period of the Kingdom of Commagene, archaeological remains associated with these structures, and data obtained from previous studies. The collected data were interpreted within a chronological and typological framework. The findings of the research indicate that the Commagene tumuli were not merely burial structures, but also monumental elements reflecting the kingdom's concept of legitimacy, royal ideology, and belief system. The selection of locations, architectural arrangements, and monumental scale of the tumuli were shaped by an understanding that emphasized political power and the perception of sacredness. In conclusion, this study demonstrates the significance of the tumuli of the Kingdom of Commagene within the archaeological heritage of the region and shows that these structures make an important contribution to understanding the cultural and ideological structure of the kingdom.