Anizotropi enerjisinin bileşik manyetik yapılı kristallerin özelliklerine etkisi
Effects of anisotropy energy on properties of crystals with composed magnetic structure
  1. Tez No: 105696
  2. Yazar: SÜLEYMAN ÇÖREKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHŞELİ İ. GULİYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Magnetic, Composed magnetic structure, Magnetic anisotropy, Magnetic resonance frequencies. m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET ANİZOTROPİ ENERJİSİNİN BİLEŞİK MANYETİK YAPILI KRİSTALLERİN ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ ÇÖREKÇİ, Süleyman Yüksek Lisans Tezi, Fizik Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Prof. Dr. Bahşeli î. GULİYEV Ocak 2001, 33 sayfa Bu çalışmada manyetik anizotropiye sahip bileşik manyetik yapılı kristallerde anizotropinin temel duruma etkisi incelenmiştir. Sistemin termodinamik Gibbs potansiyeli ve Landau faz geçiş teorisi kullanılmıştır. Oç alt kafesli bir sistemin, dış manyetik alan şiddetinin belli aralıkları için iki alt kafesli yapıya dönüştüğü tespit edilmiştir. Manyetik alanın faklı bölgeler arasındaki geçiş noktaları bulunmuş ve bu noktalarda II. tür faz geçişinin gerçekleştiği görülmüştür. Manyetik anizotropinin hesaba katılması ile faz geçişlerinin bir noktada değil manyetik alanın belirli değer aralığında oluştuğu ispat edilmiştir. Manyetik rezonans olayları incelenmiş ve rezonans frekansları için ifadeler bulunmuştur. Anizotropinin katkısı da hesaba alınarak manyetik alanın tüm değişim aralığı için frekansın manyetik alana bağlı davranışı incelenmiştir. Anahtar kelimeler : Manyetik, Bileşik manyetik yapı, Anizotropi, Manyetik rezonans frekansları.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF ANISOTROPY ENERGY ON PROPERTIES OF CRYSTALS WITH COMPOSED MAGNETIC STRUCTURE ÇÖREKÇİ, Süleyman Msc, Physics Supervisor: Prof. Dr. Bahşeli İ. GULÎYEV January 2001, 33 pages In this study, effects of anisotropy energy on the ground state in composed magnetic structured crystals with magnetic anisotropy were investigated. Thermodynamic Gibbs potential of the system and Landau phase transfer theory have been used for this investigation. It vas found that, in some certain values of the external magnetic field the crystal system can be converted from three sub-lattice form to two sub-lattice form. Between different zones of the magnetic field the critical points were found and at that points second type phase transition occurring was seen. It was proved that, by considering of magnetic anisotropy the phase transitions are not at single point but in certain regions of magnetic fields. Magnetic resonance events were investigated and mathematical expression for resonance frequencies were developed. Furthermore, considering the contribution of anisotropy, frequency behavior depending on the magnetic field has also been investigated for all conversion intervals of the magnetic field.