Birimselleri grup özdeşliği sağlayan grup cebirleri
Group algebras whose units satisfy a group identity
  1. Tez No: 105702
  2. Yazar: SAADETTİN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHİM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Grup özdeşliği, Polinom özdeşliği
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 26
Özet
ÖZET BİRİMSELLERİ GRUP ÖZDEŞLİĞİ SAĞLAYAN GRUP CEBİRLERİ DEMİR. Saadettin Yüksek Lisans Tezi, Matematik Anabilirn Dalı Tez Danışmanı: Prof.Dr. Abdurrahim YILMAZ Ocak 2001, 19 sayfa FG. sonsuz bir F cismi üzerinde kurulu sonlu bir grubun grup cebin olsun. U. FG nin birimselleri grubu olsun. U bir grup özdeşliği sağlarsa, FG nin de bir polinom özdeşliği sağladığını ispatlayacağız. Bu ifade Brian Hartleyin bir konjektürüdür. Bu çalışmada önce, konu ile ilgili olarak temel tanım, teorem ve özellikler verilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GROUP ALGEBRAS WHOSE UNITS SATISFY A GROUP IDENTITY DEMİR, Saadettin Msc, Mathematics Supervisor: Prof.Dr. Abdurrahim YILMAZ Jauary2001, 19 pages Let FG be the group algebra of a torsion group over an infinite field F. Let U be the group of units of FG. We prove that if U satifies a group identity, then FG satisfies a polynomial identity. This confirms a conjecture of Brian Hartley. In this study, firstly it was given basic definitions, properties and theorems related with the topics. Key words. Group identity, Polynomial identity. 11)