Adi fiğ (Vicia sativa L.)+ arpa (Hordeum vulgare L.) karışımında azotlu ve fosforlu gübrelemenin verim ve kaliteye etkileri
Effects of the nitrogenous and phosphorous fertilizers on the yield and quality of the common vetch (Vicia sativa L.) and barley (Hordeum vulgare L.) mixture
  1. Tez No: 105708
  2. Yazar: SİYAMİ KARACA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. K. MESUT ÇİMRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Adi fiğ, arpa, karışım, azot, fosfor, gübreleme, verim, kalite, Common vetch, barley, mixture, nitrogen, phosphor, fertilizer, yield, quality. 111
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET ADİ FİĞ (Vicia sativa L.) + ARPA (Hordeum vulgare L.) KARIŞIMINDA AZOTLU VE FOSFORLU GÜBRELEMENİN VERİM VE KALİTEYE ETKİLERİ KARACA, Siyami Yüksek Lisans Tezi, Toprak Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. K. Mesut CİMRİN Haziran 200 1, 42 sayfa Bu araştırma, adi fiğ + arpa karışımında azotlu ve fosforlu gübrelemenin verim ve kaliteye etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 1999 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi deneme alanında yürütülmüştür. Deneme, tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuş olup, ekim 29 Nisan 1999 tarihinde yapılmıştır. Denemede, adi fiğ D-120 hattı ve Tokak 157 arpa çeşidi kullanılmıştır. Azotun iki farklı dozu (0, 6 kg N/da) % 21 azot içeren amonyum sülfat formunda, fosforun dört farklı dozu da (0, 4, 8,12 kg P205/da) % 42-44 P205 içeren TSP (triplesüperfosfat) formunda uygulanmıştır. Araştırmada; bitki boyu (cm), yeşil ot verimi (kg/da), kuru ot verimi (kg/da), yeşil ot ve kuru ot verimine göre botanik kompozisyon (%), azot içeriği (%), ham protein oranı (%), fosfor içeriği (%), potasyum içeriği (%), kalsiyum içeriği (%), magnezyum içeriği (%) belirlenmiştir. Azotlu gübreleme ile bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, azot içeriği, ham protein oranı ve potasyum içeriği artmıştır. Fosforlu gübreleme ile karışımın fosfor içeriği artmıştır. En yüksek yeşil ot ve kuru ot verimi dekara 6 kg N ve 12 kg P205 dozlarında sırasıyla 668 kg/da ile 291 kg/da olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF THE NITROGENOUS AND PHOSPHOROUS FERTILIZERS ON THE YIELD AND QUALTIY OF THE COMMON VETCH {Vida sativa L.) AND BARLEY (Hordeum vulgare L.) MIXTURE KARACA, Siyami M. Sc. Soil Science Supervisor: Assistant Prof. Dr. K. Mesut CİMRİN June 2001, 42 pages This study was conducted to determine the effects of nitrogenous and phosphorous fertilizers on the yield and quality of the common vetch and barley mixture. The study was carried out at the experimental field of the University of Yüzüncü Yıl in 1 999. Plots were arranged according to the randomized block design with three replications, and seeds were sown in April 29th. The line D-120 of common vetch and the variety Tokak-157 of barley were used as plant materials. Two different doses of nitrogen (0 and 6 kg N/da) and four different doses of phosphorous (0, 4, 8, 12 kg P205/da) were applied in the forms of amonium sülfat which contains 2 1 % nitrogen and trip-1 superphosphate (TSP) which contains 42-44 % P2O5, respectively. In the study; the plant height (cm), the green herbage yield (kg/da), the hay yield (kg/da), the botanical compositon according to the green herbage and hay yield (%), the nitrogen content (%), the crude protein content (%), the phosphor content (%), the potasium content (%), the calcium content (%) and the magnesium content (%), were determined. The nitrogenous and phosphorous fertilizers increased the plant height, the green herbage and hay yield, the content of nitrogen, crude protein and potasium. The phosphorous fertilizers increased the content of phosphor. The application of 6 kg/da N and 12 kg/da P205 gave the highest green and dry hay yield (668 kg/da and 29 1 kg/da) respectively.