Adi fiğ (vicia sativa L. )+ arpa (hordeum vulgare L. ) karışım oranları ve bitki sıklığının ot verimi üzerine etkileri
A Study on detesimining of the fitlest compeication rates for vicia sativa + hordeum vulgare compeications
- Tez No: 112286
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURAY ANDİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Adi fiğ, Arpa, Karışım Oranlan, Bitki Sıklığı, Common vetch, basley, mixture, yield
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET ADİ FİĞ ( Vıcia sativa L. ) + ARPA ( Hordeum vulgare L. ) KARIŞIM ORANLARI VE BİTKİ SIKLIĞININ OT VERİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ ARIK, Uğur Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Nuray ANDİÇ Ocak 2002, 24 sayfa Van ekolojik koşullarında 2001 yılında ve Y.Y.Ü. Ziraat Fakültesi arazisinde yürütülen bu çalışmada, sulu koşularda ikinci ürün olarak yetiştirilen adi fiğin arpa ile ( % 100 - % 0, % 90 - % 10, % 80 - 20, % 70 - 30, % 60 - % 40, % 50 - % 50 ) 6 değişik karışım oranlarında ve üç bitki sıklığında (310 bitki/m2, 812 bitki/m2 ve 1026 bitki/m2 ) en uygun karşım oranının ve bitki sıklığının belirlenmesi incelenmiştir. Araştırmada 812 bitki/m2 bitki sıklığında ve % 60 fiğ + % 40 arpa karışımında sırasıyla en yüksek yeşil ot verimi 3087.2 kg ve 3550.0 kg, en yüksek kuru ot verimi 1151,6 ve 1546,6 kg ve en yüksek ham protein verimi 19.06 kg ve 21.59 kg olarak elde edilmiştir. En yüksek ham protein oranı ise % 17.68'le 812 bitki/m2 bitki sıklığında ve % 20.53'le % 100 fiğ + %0 arpa karışımından alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON DETESİMİNİNG OF THE FİTLEST COMPEİCATİON RATES FOR VİCİA SATİVA + HORDEUM VULGARE COMPEİCATİONS. ARIK, Uğur Msc, Field Crops Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Nuray ANDİÇ January 2002, 24 Pages This study was conducted in 2001 year at experimental fields of agritural faculty in irrigated conditions. In the experiment, green and dry ratter erude protein rate and crude protein yield were investigated in relation to six vetch ; barley mixture rations ( % 100 -% 0, % 90 - % 10, % 80 - % 20, % 70 - % 30, % 60 -% 40, % 50-% 50 ) at three plant densities ( 310, 812 and 1026 reed/ m2 ) using a common retch (Vicia sativa) and barley (Hordeum vulgare L.) as secand crop. The highest green yield (3550 kg/da) and dry matter yield (1546.6 kg/da) and crude protein yield (21,59 kg/da) was obtained from % 60 - % 40 common veteh + barley mixture. The highest crude protein yield rate ( % 20,53) was obtained from pure common vetch stands at plant density of 812 reed/ m2-