Pnömatik kes iletiminde siklon ayırıcı performansının saptanması
Determining the performance of a cyclon seperator in pneumatic conveying of chopped hay
- Tez No: 105709
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YUMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Siklon, Siklon ayırıcı, Pnömatik iletim
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET PNÖMATİK KES İLETİMİNDE SİKLON AYIRICI PERFORMANSININ SAPTANMASI ÖZKAN, İbrahim Yüksek Lisans Tezi, Tarım Makinaları Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Hasan Yumak Şubat 2001, 28 Sayfa Hayvansal üretimde en önemli maliyet unsuru yem ve yem hazırlama giderleridir. Ülkemiz iklim koşullarının kurutmaya elverişli olması nedeniyle kaba yem üretiminde yaygm olarak kuru ot eldesine dayalı teknikler kullanılmaktadır. Kuru otun kıyılarak kes yapılmasını sağlayan prototip bir kes yapım makinası Y.Y.Ü Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü'nde yapılmıştır. Kıyılan otlar (kes), hava ile karışık olarak üflendiğinden birçok durumda materyalin havadan ayrılarak biriktirilmesi arzu edilir. Hava ile taşınan materyalin havadan ayrılmasında siklon (siklon ayırıcı) kullanılmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında, pnömatik kes yapım makinasına uygun bir siklon ayırıcı imal edilmiştir. Bu siklon ayırıcı kes yapım makinası tarafından dört farklı hızda (25, 31, 36 ve 41 m/s) üflenen kesin (yonca ve korunga) havadan ayrılarak durultulması sağlanmıştır. Bu durultmada kullanılan siklon ayırıcının performansı saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre pnömatik kes iletiminde imal edilen siklon ayırıcının performansının yeterli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINING THE PERFORMANCE OF A CYCLON SEPARATOR IN PNEUMATIC CONVEYING OF CHOPPED HAY ÖZKAN, İbrahim Msc, Farm Machinery Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hasan YUMAK February 2001, 28 pages The most important element that affect the cost of animal production is to provide feed and feed preparation. Since the climate in our country is suitable for feed drying, techniques to pruduce dried hay has been widely used in feed pruduction. A prototype fodder machine which chops dried weeds has been developed in Agricultural Machinery Engineering Department of Yüzüncü Yıl University. Because chopped weed is thrown out from the machine mixed with air, it is preferred to separate the material from air. Cyclones have been used to separate materials transported in air flow from air. A cyclone separator was designed and pruduced which is suitable to be used with pneumatic fodders. Using this cyclone separator and fodder combiration, chopped weeds (alfalfa and sainfoin) blown out at four different speeds of 25, 3 1, 36 and 41 m/s were separated from air and classified according to its particle size range. Then considering succes levels on these procedures, the performance of the cyclone separator was determined. Results of this research have indicated that the performance of the cyclone used was satisfactory for pneumatic transport of chopped weeds. Key words : Cyclon, Cyclon separator, Pneumatic conveying ill