Van ve Bitlis İllerinin tarımsal mekanizasyon durumu ve sorunları üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 105710
  2. Yazar: SEYFETTİN BAYDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YUMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarımsal mekanizasyon, mekanizasyon durumu, mekanizasyon seviyesi, Farm machinery, mechanization status, mechanization level
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET VAN VE BİTLİS İLLERİNİN TARIMSAL MEKANİZASYON DURUMU VE SORUNLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA BAYDAR, Seyfettin Yüksek Lisans Tezi, Tarım Makinalan Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç.Dr. Hasan YUMAK Eylül 2000, 58 sayfa Van Gölü havzasında yer alan Van ve Bitlis illeri, tarımsal yapı ve mekanizasyon özellikleri bakımından ayrıcalıklı özelliklere sahiptir. Bu araştırmada Van ve Bitlis illerinde rastgele seçilen 115 işletmede tarımsal mekanizasyona ilişkin veriler toplanarak mevcut durum ve sorunlar saptanmıştır. Değerlendirmeler sonucunda, bölgede geleneksel kuru tarım uygulandığı ve birim alandan elde edilen buğday veriminin oldukça düşük olduğu saptanmıştır. Tarımsal mekanizasyon düzeyi Türkiye ortalamasının oldukça altındadır. Birim alana düşen traktör gücü Van ve Bitlis illeri için sırasıyla 0.78 ve 0.68 kW/ha' dır. Buna bağlı olarak, diğer tarım alet ve makinalarının kullanım düzeyi de düşüktür. Bölgeye özgü tir ekim makinalarının kullanımı yaygındır. Her iki ilde de yem bitkileri üretimindeki mekanizasyon düzeyi benzerlik göstermektedir. İşletmelerinin %77'si yem bitkileri haşatında parmaklı tip ot biçme makinası kullanmaktadır. Bunların önemli bir bölümünü kendi yürür ot biçme makinalan oluşturmaktadır. Hasattan sonra balyalama işlemi yerine bağ yapma tercih edilmektedir. Kaba yemlerin hayvanlara verilmesinde kıyılmış (kes) formu istenmekle beraber ekin harman makinalarının bu amaca uygun olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESEARCH ON MECHANIZATION LEVEL AND CURRENT PROBLEMS OF VAN AND BİTLİS PROVINCES BAYDAR, Seyfettin Msc, Farm Machinery Department Superviser: Assoc. Prof. Dr. Hasan YUMAK September 2000, 58 pages Van and Bitlis, located in Van Lake basin, have special features with regard to agricultural structure and mechanization. In this research, agricultural mechanization levels and current problems of the region were determined, by a survey conducted on randomly selected 1 1 5 farms. In conclusion, it was found that traditional dry farming have been maintained and the wheat yield in this region was quitely low in comparison with the average of Turkey's wheat yields. Tractor power per hectare (kW/ha) for Van and Bitlis provinces were determined 0.78 and 0.68, respectively. These values are low and also, use of other farm equipment is insufficient.“Tir”drilling seeder, special to the region, is widely used to drill wheat. The mechanization levels of hay and forage crops have similar features in Van and Bitlis. Finger-bar mowers, especially self-propelled ones, have been used to harvest for fodder production. A bundling technique, special to this region, has been used instead of making bale. It was interesting that majority of breeders had preferred chopped fodder but they stressed that local treshers were not capable of chopping it at the desired quality.,