Van yöresinde elma ve armut bahçelerindeki yabancı otlar ve dağılışları
Weeds in apple and pear orchards in Van and their distributions
- Tez No: 105726
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIK TEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Elma, armut, yabancı ot, survey, Apple, pear, weed, survey
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 31
Özet
ÖZET VAN VE YÖRESİNDE ELMA VE ARMUT BAHÇELERİNDEKİ YABANCI OTLAR VE DAĞILIŞLARI YAZLIK, Ayşe Yüksek Lisans Tezi, Bitki Korama Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Işık TEPE Eylül 2001, 22 sayfa Meyve bahçelerindeki yabancı ot türlerinin ve dağılışlarının saptanması amacı ile ele alman bu çalışma 1999-2000 yıllan arasında, Van ili Merkez ilçesi ile Edremit, Erciş ve Gevaş İlçelerinde bulunan elma ve armut bahçelerinde yürütülmüştür. Elma bahçelerinde 28 farklı familyaya ait toplam 82 yabancı ot türü saptanmış ve metrekareye ortalama olarak 137.1 yabancı ot düştüğü tespit edilmiştir. Yabancı ot yoğunluğu en fazla Merkez bölgesimde bulunmuş (192); bunu Edremit, (137), Gevaş (120) ve Erciş (99.3) bölgeleri izlemiştir. Tespit edilen 82 yabancı ot türünün bir tanesi eğrelti (Pteridophyta), 1 1 tanesi tek çenekli (Monocotyledoneae), 70 tanesi ise çift çeneklidir (Dicotyledoneae). Birim alandaki ortalama yoğunluk bakımından önemli olarak bulunan türler sırasıyla, Poa annua L., Trifolium sp., Lolium perene L., Lotus corniculatus L. ve Taraxacum sp. olarak belirlenmiştir. Armut bahçelerinde ise 22 farklı familyaya ait toplam 59 yabancı ot türü saptanmış ve metrekareye ortalama olarak 74.4 yabancı ot düştüğü tespit edilmiştir. Yabancı ot yoğunluğu en fazla Merkez bölgesimde bulunmuş (95.8); bunu Edremit, (79.7), Erciş (73.2) ve Gevaş (48.9) bölgeleri izlemiştir. Tespit edilen 59 yabancı ot türünün bir tanesi eğrelti (Pteridophyta), dokuz tanesi tek çenekli (Monocotyledoneae), 49 tanesi ise çift çeneklidir (Dicotyledoneae). Birim alandaki ortalama yoğunluk bakımından önemli bulunan türler sırasıyla, Cirsium arvense L., Convolvulus arvensis L., Achillea sp., Cardaria draba (L.) Desv. ve Acroptylon repens (L.) DC. olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WEEDS IN APPLE AND PEAR ORCHARDS IN VAN AND THEIR DISTRIBUTIONS YAZLIK, Ayşe Msc, Plant Protection Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Işık TEPE September 2001, 22 pages This study was carried out to determine the range of weed species in apple and pear orchards in Van province (Van, Edremit, Erciş, Gevaş) between 1999-2000 years. In apple orchards, 82 weed species from 28 different families were determined. The mean distribution of these species per meter square was found out to be 137.1. The highest distribution of weed species being (192), per meter square was found out in Centrum in Van and this was followed by Edremit (137), Gevaş (120) and Erciş (99.3). From the identified 82 of weed species, one species was Pteridophyta, 1 1 species was determined as Monocotyledoneae and 70 species were Dicotyledoneae. According to distribution of the weed species per meter square, Poa annua L., Trifolium sp., Lolium perenne L., Lotus corniculatus L. and Taraxacum sp. was found out to be most important species. In pear orchards, 59 weed species from 22 different families were determined. The mean distribution of these species per meter square was found out to be 74.4. The highest distribution of weed species being (95.8), per meter square was found out in Centrum in Van and this was followed by Edremit (79.7), Erciş (73.2) and Gevaş (48.9). From the identified 59 of weed species, one species was Pteridophyta, nine species was identified to be Monocotyledoneae and 49 species were Dicotyledoneae. According to distribution of the weed species per meter square, Cirsium arvense L., Convolvulus arvensis L., Achillea sp., Cardaria draba (L.) Desv. and Acroptylon repens (L.) DC. was found out to be most important species.