Adilcevaz (Bitlis) yöresi ümitvar ceviz seleksiyonları ve bunların verim potansiyellerinin belirlenmesi
Selection of promosing walnut types grown in the district Adilcevaz and determination of their yield potential
- Tez No: 105727
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KAZANKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ceviz, Seleksiyon, Verim, Adilcevaz, walnut, selection, yield, Adilcevaz m
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET ADİLCEVAZ YÖRESİ ÜMİTVAR CEVİZ SELEKSİYONLARI VE BUNLARIN VERİM POTANSİYELLERİNİN BELİRLENMESİ YILMAZ., Muharrem Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ahmet KAZANKAYA Eylül 2001, 71 sayfa Adilcevaz İlçesinde 1999-2001 yılları arasında yürütülen bu çalışmada tohum orjinli ceviz populasyonu içersinde üstün nitelikli ve yüksek verimli cevizlerin belirlenmesi ve koruma altına alınması amaçlanmıştır. Seleksiyon kriterleri doğrultusunda yapılan değerlendirmeler sonuncunda 40 adet yeni ümitvar tip tespit edilmiştir. Bu tiplerde meyve ağırlıklarının 10.06-23.08 g, iç ağırlıklarının 6.02- 11,03 g, iç oranlarının % 38.88-64.95 arasında değiştiği belirlenmiştir. Seçilen tiplerin büyük bir kısmının düzenli meyve verdiği, ağaç başına verimlerinin 27-57 kg arasında değiştiği ve yan sürgünlerde meyve tutma oranlarının % 10-70 arasında değiştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SELECTION OF PROMISING WALNUT TYPES GROWN IN THE DISTRICT ADİLCEVAZ AND DETERMINATION OF THEIR YIELD POTENTIAL Yılmaz, MUHARREM Msc, Horticultural Science Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ahmet KAZANKAYA September 2001, 71 Pages This study was carried out in the district Adilcevaz between 1999-2001, in order to determine and preserve the walnuts with superior characteristics within the existing population from seed origin. 40 new promising selections were determined at the end of the study. In these selections, nut weights were between 10.06-25.08 g, kernel weights were between 6.02-11.03, kernel ratios were between %38. 88-64.95. Lateral fruitfulness percents were between % 10-70 and yields per tree were between 27-57 kg, in these selections