Yaz dikim yöntemi ile yetiştirilen bazı çiçek çeşitlerinin Samsun'un Ayvacık İlçesi ekolojik koşullarına adaptasyonları üzerinde bir araştırma
A Research on adaptation of some strawberry cultivars grown by summer method in Samsun-Ayvacık ecological conditions
  1. Tez No: 105740
  2. Yazar: NECDET ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRİYE BİLGİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çilek, pomoloji, Strawberry, pomology
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
IV YAZ DİKİM YÖNTEMİYLE YETİŞTİRİLEN BAZI ÇİLEK ÇEŞİTLERİNİN SAMSUN'UN AYVACIK İLÇESİ EKOLOJİK KOŞULLARINA ADAPTASYONLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Bu araştırma 1996-1997 yıllan arasında Ayvacık İlçesi ekolojik koşullarında yaz dikim sistemine göre en uygun çeşitleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kısa-gün çeşitter olarak Camarosa, Chandler, Kabarla, Redlands Hope, Oso Grande, Sweet Charlie, nötr-gün çeşitler olarak Seascape, Irvine, Selva ve Fem çilek çeşitleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre en erken çiçeklenme Selva çeşidinde (02 Mart), en geç çiçeklenme Chandler çeşidinde (29 Nisan) gerçekleşmiştir. İlk olgunlaşma Seascape çeşidinde (30 Nisan), en geç olgunlaşma Chandler çeşidinde olmuştur. İlk hasat en erken Seascape ve Camarosa çeşitlerinde (12 Mayıs), en geç Chandler çeşidinde (23 Mayıs) yapılmıştır. En yüksek verim kısa-gün çeşitlerden ChandleKde (510,50 g/bitki), nötr- gün çeşitlerden Seascape'den (418,25 g/bitki) alınmıştır. Ortalama meyve ağırlığı en fazla olan çeşitler Oso Grande (12,54 g) Irvine (12,24 g) olurken en az olanlar Fern (9,15 g) ve Sweet Charlie (10,06 g) olmuştur. Suda Çözünebilir Kuru Madde Miktan (SÇKM) içeriği fazla olan çeşitler Kabarla (% 8,5) ve Chandler (% 8,2) olurken en az SÇKM Redlands Hope (% 6,4) ve Irvine (% 6,6)'de tespit edilmiştir. Bölgemiz için kısa-gün çeşitlerden Chandler, nötr-gün çeşitlerden Seascape, Selva ve Fern önerilebilir.
Özet (Çeviri)
A RESEARCH ON ADAPTATION OF SOME STRAWBERRY CULTIVARS GROWN BY SUMMER METHOD IN SAMSUN-AYVACIK ECOLOGICAL CONDITIONS. ABSTRACT This research was carried out to determine the best suitable strawberry cultivars to the summer planting in Ayvacık in 1996 and 1997. As short-day cultivars, Camorosa, Chandler, Kabarla, Redlands Hope, Oso Grande and Sweet Charlie and as day-neutral cultivars Seascape, Irvine, Selva and Fern were used in the study. The earliest flowering was determined in Selva cv. (02 March), the late of flowering was determined in Chandler cv. (29 April). The earliest maturing was occured in Seascape cv. (30 April), the latest maturing was occured in Chandler cv. (19 May). The first harvesting was done in Seascape and Camarosa cvs in 12 May; the latest harvesting was done in Chandler in 23 May. The highest yield was obtained from Chandler (510,50 g/plant) and Seascape (418,25 g/plant). The highest fruit weight was determined in Oso Grande (12,50 g), Irvine (12,24 g) and the lowest fruit weight was determined in Fern (9,15 g) and Sweet Charlie (10,06 g). The highest total souble solids as found in Kabarla (8,5 %) and Chandler (8,2 %); the lowest total souble solids was found in Redlands Hope (6,4 %) and Irwine (6,6 %). Accarding to the results obtained from the present study, Chandler which is a short-day cultivar, Seascape, Selva and Fern which are day-neutral cultivar, Seascape, Selva and Fern which are day-neutral cvs. could be suggested for the Black Sea Region.