Dip paraketasında kanca büyüklüğünün seçicilik üzerine etkisi
The Effect of hook size of bottom longline on selectivity
- Tez No: 105760
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAKUP ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Kanca Seçiciliği, Mezgit, Paraketa, Hook Selectivity, Whiting, Longline
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada farklı büyüklükteki kancalardan oluşan dip paraketasının seçiciliği iki metotla incelenmiştir. Çalışma süresince çoğu mezgit ve kaya balıklarından oluşan 10 türe ait toplam 530 balık yakalanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre mezgit için optimum seçicilik uzunlukları Baranov (1948) metoduna göre 20, 16, 12 ve 8 numara kancalar için sırasıyla 13.7, 16.3 / 18.6, 22.4 / 22.5 ve 32.4 cm olarak bulunurken, Holt (1963) metodu ile 10.3, 13.9, 19.2 ve 27.8 cm olarak tahmin edilmiştir. Ortalama balık boyu ile kanca büyüklüğü arasında doğrusal bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, selectivity of bottom longline with different hook size were examined by using two methods. During the study, a total of 530 fish belonging to 10 species and mostly whitings and gobies were caught. As a result of the study optimum selectivity lengths for whiting was estimated 13.7, 16.3/18.6, 22.4/22.5 and 32.4 cm for 20, 16, 12 and 8 No hooks using by Baranov (1948) method while 10.3, 13.9, 19.2 and 27.8 cm using by Holt (1963) method respectively. There was a linear relationship between average fish length and hook sizes.