(Se)ı-x (Te)x karışımının basınç, konsantrasyon ve sıcaklıkla elektriksel iletkenliğinin incelenmesi
A Study of electrical conductivity variation of (Se) 1-x(Te) x compounds with pressure, concentration and temperature
  1. Tez No: 105761
  2. Yazar: İRFAN ŞAKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HABİP ÖZKAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yarıiletken, İletkenlik, Conductivity, Semiconductors
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
(Se^Te* KARIŞIMININ BASINÇ, KONSANTRASYON, SICAKLIKLA ELEKTRİKSEL İLETKENLİĞİNİN İNCELENMESİ ÖZET Bu çalışmada (Se)ı.xTex karışımının elektriksel iletkenliğinin konsantrasyon, basınç ve sıcaklıkla değişimi, (Ge)ı.xSbx karışımının da konsantrasyon ve basınçla değişimi araştırılmıştır. Numuneler farklı konsantrasyonlarda ve basınçlarda(5,6,7,8ton) silindirik diskler(pellet) haline getirilerek iletkenlik ölçümleri yapılmıştır. Te, Sb konsantrasyonu ve karışıma uygulanan basınç arttıkça oluşturulan grafiklerden elektriksel iletkenliğin arttığı görülmüştür. (Se)ı.xTex numunelerinin MF120 tipi bir finnda sıcaklık taraması(anneling) yapılarak elektriksel iletkenlikleri hesaplandı ve grafikleri çizilerek iletkenlik-sıcaklık ilişkisi incelendi. Grafiklerden, sıcaklık arttıkça elektriksel iletkenliğin arttığı ve sıcaklık taraması yapılan numunenin elektriksel iletkenliğinin başlangıçtaki değerine ulaşmadığı gözlenmiştir. Sıcaklık taraması esnasında alınan verilerden lna-l/T grafikleri oluşturulmuştur. Oluşturulan grafikler incelenerek karışımın nasıl bir özellik gösterdiği yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
n A STUDY OF ELECTRICAL CONDUCTIVITY VARIATION OF (Se)i_xTex COMPOUNDS WITH PRESSURE, CONCENTRATION AND TEMPERATURE ABSTRACT In this study, variance of the electrical conductivity of (Se)i.xTex solid solution substance with concentration, pressure and temperature have been investigated. The conductivity of (Ge)i_xSbx have also been examined depending on pressure and concentration The conductivity measurements were performed on cylindiric pellets were produced under different pressures and different concentration rations. When the pressure and concentrations of Te and Sb were increased, it was seen that the electrical conductivity increase. The electrical conductivity measurements have been carried out during annealing process of (Se)i_xTex samples in a MF120 type furnace. The relationship between conductivity and temperature have been examined. The results have shown that the electrical conductivity rises with increasing temperature. It has also observed that the conductivity of annealed sample do not reach its initial value when the temperature is cycled. From the measured data, lna versus 1/T plots heve been obtained to investigate whether the compound shows any semiconductors behavior or not.