Finike körfezinde dip paraketasında farklı kanca büyüklüğünün seçiciliği
Selectivity of different hook size in bottom longline in Finike bay
  1. Tez No: 324584
  2. Yazar: COŞKUN MENDERES AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIZ BOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Su Ürünleri, Fisheries Technology, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Finike Körfezi, paraketa, kanca büyüklüğü, seçicilik parametreleri, sargoz balığı, Finike Bay, longline, hook size selectivity parameters, white seabream
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada, Finike Körfezinde dip paraketasında farklı kanca büyüklüklerinin seçicilikleri karşılaştırılmıştır. Seçicilik parametrelerinin hesaplanmasında Holt (1963) metodu kullanılmıştır. Araştırma periyodu boyunca 13 av operasyonu gerçekleştirilmiş ve 10, 12, 14 ve 15 No olta iğnesi ile 7 familyaya ait 16 farklı türden 293 adet balık yakalanmıştır. Yakalanan balıkların içinde en yüksek oran sparidae familyasından %60,75 oranla sargos (Diplodus sargus L.,1758) balığıdır.Seçicilik parametreleri 0,72 cm ve 0,63 cm ağız açıklığına sahip kancalar ile sargos balığı için hesaplanmıştır. Diğer türlerden ise seçicilik parametrelerinin hesaplanabilmesi için yeterli sayıda birey yakalanamamıştır. 0,72 ve 0,63 cm ağız açıklığı olan kancalar için optimum yakalama boyları (Lopt) sırasıyla 23,31 cm ve 20,40 cm, seçicilik faktörü (SF) ise 32,37 olarak tespit edilmiştir. Ortalama balık büyüklüğü ile kanca ağız açıklığı arasında doğrusal bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the selectivity of different hook size in the bottom longline in Finike Bay were compared. In the calculation of selectivity parameters of fishhooks, Holt (1963) method was used. 13 fishing operation were carried out during study period, and 293 fish belonging to 7 families and 16 different species were captured using by 10, 12, 14 and 15 No hooks. The highest ratio of fish caught belong to Sparidae family and 60.75% of the fish caught was white seabream (Diplodus sargus L., 1758).Selectivity parameters were calculated for white seabream for two hooks gap size of which are 0.72 and 0.63 cm because it was not able to capture enough individuals in calculating the selectivity parameters for other species. A linear relationship between fish sizes and the gap size of hooks was found. The optimum capture length (Lopt) for 0.72 and 0.63 cm gap size were determined as 23.31 and 20.40 respectively, also the selectivity factor was determined as 32.37.