Farklı protein ve enerji oranlarının Japon pisi balığı (Paralichtys olivaceus) yavrularında gelişme, balık vücudunun kimyasal yapısı nitrojen boşaltımı ve yemlerin sindirilme oranı üzerine etkileri
Effects of dietary protein and energy levels on growth, body composition, digestion efficiency and nitrogen excretion of juvenile japanese flounder, paralidthys olivaceus
  1. Tez No: 105775
  2. Yazar: MURAT YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KALMA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Pisi balığı, Protein, Enerji, Nitrojen boşaltımı, Sindirilme oranı, Flounder, Protein, Energy, Nitrogen excretion, Digestibility
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Ill FARKLI PROTEIN VE ENERJİ ORANLARININ JAPON PİSİ BALIĞI (Paralichthys olivaceus) YAVRULARINDA GELİŞME, BALIK VÜCUDUNUN KİMYASAL YAPISI, NİTROJEN BOŞALTIMI VE YEMLERİN SİNDİRİLME ORANI ÜZERİNE ETKİLERİ ÖZET Bu araştırmada, farklı protein ve enerji oranlarının Japon pisi balıklarında, Paralichthys olivaceus, gelişme, vücudun kimyasal yapısı, nitrojen boşaltımı ve yemlerin sindirilme oranı üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırmada, protein içerikleri % 41 ile 50 arasında ve enerji değerleri de, 4.4 ile 5.0 kcal/g (18.5 ile 21.0 kJ/g) arasında olacak şekilde 8 grup deneme yemi hazırlanmıştır. Yem hazırlanırken, kalamar karaciğeri yağı kullanılarak ilk 4 grupta yüksek enerji, diğer 4 grupta da düşük enerji düzeyleri ayarlanmıştır. Protein kaynağı olarak kahverengi balık unu (İstavrit unu) kullanılmış ve rasyonu % 100'e tamamlamak için de farklı oranlarda a-selüloz katılmıştır. Yemdeki protein ve enerji düzeylerinin artmasıyla, pisi balıklarının canlı ağırlık artış değerlerinde artış görülmüştür. En yüksek canlı ağırlık artışı, yüksek protein-yüksek enerji (% 50 protein - 5 kcal / g) yemi ile beslenen grupta elde edilmiştir. Her iki enerji düzeyinde, yemdeki protein oranlarının artmasıyla canlı ağırlık artışı değerlerinde de artış belirlenmiştir. Yemdeki protein düzeyi arttıkça, % 41 protein - 4.6 kcal / g yem grubu hariç, tüm gruplarda yem dönüşüm randımanları da artış eğilimi göstermiştir. Ancak, yemdeki enerji düzeyleri, yem dönüşüm randımanını etkilememiştir. Genel olarak tüm gruplarda, % 41 protein grubu hariç, net protein verimliliği (NPV) ve net enerji verimliliği (NEV), rasyondaki enerji artışı ile doğru orantılı artmıştır. Tüm protein düzeylerinde enerji oranındaki artış ile beraber, balık vücudunda tutulan protein miktarının (BTP) ve balık vücudunda tutulan enerji (BTE) miktarının da arttığı tespit edilmiştir. Araştırmada 1.5 saatlik yemlemenin ardından 1 saatlik peryotlarla olmak üzere 5 saat süreyle yapılan nitrojen boşaltım oranlarının ölçümünde, 5 saatlik süre sonunda tüm protein düzeylerinde enerji oranlarının artmasıyla birlikte balık vücudunda tutulan azotun da arttığı belirlenmiştir. Ayrıca yüksek ve düşük enerji grupları kendi aralarında incelendiğinde, protein oranlarının artmasıyla, tutulan azot miktarının da arttığı saptanmıştır. Protein veIV enerji sindirilme oranları sırasıyla % 89 ile % 92 ve % 67 ile % 90 arasında gerçekleşmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, Japon pisi balıklarında en iyi gelişmeyi sağlamak için yemdeki protein ve enerji düzeylerinin sırasıyla % 50 protein ve 5 kcal / g yem olması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF DIETARY PROTEIN AND ENERGY LEVELS ON GROWTH, BODY COMPOSITION, DIGESTION EFFICIENCY AND NITROGEN EXCRETION OF JUVENILE JAPANESE FLOUNDER, Paralichthys olivaceus ABSTRACT The effects of dietary protein and energy levels on growth, body composition, digestion efficiency and ammonia-N excretion of juvenile Japanese flounder, Paralichthys olivaceus, were investigated. Eight test diets were formulated to contain protein from 41 to 50 % (analytic values) and energy levels from 4.4 to 5.0 kcal/g (18.5 to 21.0 kJ/g) (analytic values). Squid liver oil was adjusted to maintain high and low energy levels. Brown fishmeal was used as a single protein source and in order to adjust the total proportions to 100 %, various weights of a-cellulose were added. Weight gain of flounder tended to improve with increasing dietary protein and energy level. The best weight gain was obtained from fish fed the 50 % protein - 5 kcal / g diet. A general increase in weight gain in both energy levels was observed as the dietary protein level increased. Feed efficiency tended to improve with increasing dietary protein levels, except the 41 % protein - 4.6 kcal / g diet group. However, dietary energy levels had no significant effect on feed efficiency in all groups. Net protein utilization (NPU) and net energy utilization (NEU) in all protein groups, except the 41 % dietary protein group, tended to improve when the dietary energy levels increased. Protein retention tended to increase when both dietary protein and dietary energy levels increased. After a 1.5-h feeding period, cumulative ammonia-N excretion over a subsequent 5-h period was determined and an increase was observed in nitrogen retention as both dietary protein and energy contents increased. Digestion efficiencies for protein and energy ranged from 89 % to 92 % and from 67 % to 90 %, respectively. Results indicated that 50 % dietary protein sustained maximum growth of juvenile Japanese flounder, it can be concluded that the proper dietary protein and energy levels for the growth of juvenile Japanese flounder are 50 % protein and 5 kcal / g diet, respectively.