Samsun İli çevresindeki P.orientalis L. topluluklarında bulunan bazı odunsu taksonlarda yaprak gelişimi ve makro elementlerin mevsimsel değişimi
The Leaf growth stages and seasonal changes of macroelements in P.orientalis L. gallery forest in Samsun region Ondokuzmayıs
- Tez No: 105778
- Danışmanlar: DOÇ.DR. H. GÜRAY KUTBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: P. orientalis Toplulukları, Azot (N), Fosfor (P), K (Potasyum), Ca (Kalsiyum), Mg (Magnezyum) Makroelementleri, Retranslokasyon, Gelişme Mevsimi Ortası, Yaşlanma, Fenoloji, P. orientalis Gallery Forests, Nitrogen (N), Phosphorus (K), Calcium (Ca), Magnesium (Mg), Macroelements, Retranslocation, The middle of the growing season, Senescence, Phenology
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
SAMSUN İLİ ÇEVRESİNDEKİ PLATANUS ORÎENTALİS L. (PLATANACEAE) TOPLULUKLARINDA BULUNAN BAZI ODUNSU TAKSONLARDA YAPRAK GELİŞİMİ VE MAKROELEMENTLERİN MEVSİMSEL DEĞİŞİMİ ÖZET Bu çalışma Samsun ve çevresinde bulunan Platanus orientalis L. (Platanaceae) topluluklarındaki dominant ağaç ve çalı türleriyle yapılmıştır. Araştırma Samsun'un Ayvacık, Mert Irmağı, Adalar, Kurupelit, Taflan, Engiz, Yakakent ve Kanlıçay mevkilerindeki lokalitelerde yürütülmüştür. Bu lokalitelerdeki P. orientalis L.topluluklarmda bulunan diğer dominant türler Salix alba L. (Salicaceae), Robinia pseudoacacia L. (Leguminosae), Rubus discolor Weithe&Nees (Rosaceae), Clematis vitalba L. (Ranunculaceae) ve Hedera helix L. (Araliaceae) türleridir. Bu türlerin fenolojik döngüleri genel olarak Nisan ayında başlayıp Aralık ayında tamamlanmaktadır. Her lokalitedeki her türden fenolojik döngüleri sırasında, yaprakların ilk çıkış dönemlerinde, olgunluk, tam olgunluk ve yaşlılık dönemlerinde bitki örnekleri alınmıştır. Alınan örneklerin yapraklarında N (azot), P (Fosfor), K (Potasyum), Ca (Kalsiyum) ve Mg (Magnezyum) makroelementlerinin analizleri yapılmıştır. Bu elementlerin % içerikleri mevsimsel değişme göstermesine karşın lokalitelere göre farklılık göstermemiştir. Çalışma alanında bulunan P. orientalis, S.alba, R.pseudoacacia ve R.discolor türlerinin yaprak çıkış ve düşüş süreleri ile kış tomurcuğunun anatomik yapısı arasındaki ilişki belirlemeye çalışılmıştır. Sonuçta ağaç ve çalı türlerinin iki ayrı yaprak çıkış modeline sahip olduğu bulunmuştur. P. orientalis, R.pseudoacacia ve S.alba 'da. intermediate tip yaprak çıkışı, R.discolor ' da ise flush tip yaprak çıkışı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
II THE LEAF GROWTH STAGES AND SEASONAL CHANGES OF MACROELEMENTS IN PLATANUS ORİENTALİS L. (PLATANACEAE) GALLERY FORESTS IN SOME WOODY TAXA LOCATED AT SAMSUN REGION. ABSTRACT This study was carried out in dominant tree and shrub species of Platcmus orientalis L. (Platanaceae) gallery forests which located at Ayvacık, Mert River, Adalar, Kurupelit, Taflan, Engiz, Yakakent and Kanhçay regions around Samsun city. In addition to Platcmus orientalis L (Platanaceae), Safe alba L. (Salicaceae), Robinia pseudoacacia L. (Leguminosae), Rubus discolor Weithe & Nees (Rosaceae), Clematis vitalba L. (Ranunculaceae) and Hedera helix L. (Araliaceae) were also examined. Phenological cycles of the studied species usually begins at the first half of April and completed in the middle of December. In each locality leaf samples were taken during leaf initiation, leaf expansion, steady state and abscission periods. In leaf samples of species nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca) and magnesium (Mg) analysis were carried out. Macroelement concentrations (%) were seasonally changed, however there were no significant differences in respect to localities. Additionally, leaf initiation and leaf fall and interactions between anatomical structure of winter bud and leaf duration period of P. orientalis, S.alba, R.pseudoacacia and R.discolor were investigated. As a result of this, it was found that these species have two different leaf emergence models. P. orientalis, R.pseudoacacia and S.alba have intermediate leaf emergence type, R.discolor has flush leaf emergence type.