40 Ar (p,p)40 Ar inelastik saçılmasının 25.1 MeV ve 32.5 MeV enerjilerde çiftlenmiş kanal (CC) anaizi
Coupled channel (CC) analysis at 25.1 MeV and MeV energies of 40 (pp) 40 Ar inelastic scattering
- Tez No: 105779
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ T OKUMUŞOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çiftlenmiş Kanal (CC) Hesaplan, Analiz gücü (Ay(6)) verileri, Diferansiyel tesir kesitleri, Deformasyon parametreleri (02, 03 ve 0s), 40Ar'ın uyarılmış durumları (2+, 5”) * Bu program OECD NEA Komputer Program Servisi (www.nea.fr) tarafından sağlanmıştır, Coupled channel calculations, Analyzing powers (Ay(9)) data, Differential cros sections, Deformation parameters P2, 03 ve p\ Excited states of ^Ar (2+, 5”) * This program was provided by OECD NEA Computer Program Service (www.nea.fr)
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
IV 40 Ar^p'J^Ar İNELASTİK SAÇILMASININ 25.1 MeV VE 32.5 MeV ENERJİLERDE ÇİFTLENMİŞ KANAL (CC) ANALİZİ ÖZET Bu çalışma, 25.1 MeV ve 32.5 MeV enerjili polarize protonların, ^ Ar 'tan inelastik saçılmalarının analiz gücü (Ay(0)) ve diferansiyel tesir kesiti (da(8)/dO) verilerinin, çiftlenmiş kanal (CC) ve tedirgin edilmiş dalga Born yaklaşımı (DWBA) analizlerini kapsamaktadır. Polarize protonların 40Ar'ın taban durumu ve 1.46 MeV, 3.70 MeV ve 4.43 MeV de ki uyarılmış durumlarından 18° - 165° açısal bölgedeki saçılmalarına ait, daha önce ölçülen veriler danışmanımca bana sağlandı. Analizlerde, J. Raynal'ın ECIS95 bilgisayar programı* kullanıldı. Çalışmada, p-^Ar elastik ve inelastik saçılmasına ait deneysel tesir kesitlerine ve analiz güçlerine iyi uyan optiksel model parametreleri, çiftlenmiş kanal parametreleri ve uyarma modu p*2, 03 ve Ps deformasyon parametreleri belirlendi. Ayrıca ^Ar'ın 4.43±0.05 MeV enerjide ki düzeyinin spin ve paritesİ için en uygun değerin 5* olduğu ve 3.68 MeV civarındaki 3" durumunun enerjisinin de 3.70+0.02 olduğu bulundu. ^Ar çekirdeği için birinci derece titreşimsel modelin uygun olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
COUPLED CHANNEL (CC) ANALYSIS AT 25.1 MeV AND 32.5 MeV ENERGIES OF ^Arfop'^Ar INELASTIC SCATTERING ABSTRACT This study consists of coupled channel (CC) and distorted wave Born approximation (DWBA) analyses of analyzing powers (Ay(8)) data and the differential cross sections (do(8)/dQ) for inelastic scattering of polarized protons from ^Ar at 25.1 MeV and 32.5 MeV. The data which covers the scatterings of polarized protons from ^Ar at cm. angles between 18° - 165° from ground state and excited states at 1.46 MeV, 3.70 MeV and 4.43 MeV, were supplied to me by my superviser. In the analysis ECIS95 computer program* of J. Raynal was used. In the study, the optical model parameters, the coupled channel parameters and excitation mode P2, 33 ve ps deformation parameters corresponding to the best fit to the experimental diferential cross sections and the analyzing powers data for p-40Ar elastic and inelastic scattering were determined. The ambiguity in the spin and parity of 4.43İÖ.05 MeV state of ^Ar was solved by assignment of 5' value. The energy of 3" state around 3.68 MeV was found to be 3.70+0.02. Also, for ^Ar nucleus first degree vibrational model was found to be suitable.