Batı Karadeniz bölgesindeki kil oluşumları ve özellikleri
Clay occurrences and properties in the Black Sea region
- Tez No: 105792
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM BUZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kil mineralojisi, XRD, illit, simektit, klorit
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi BATI KARADENİZ BÖLGESİNDEKİ KİL OLUŞUMLARI VE ÖZELLİKLERİ Zahide (KOKLU) DONGEL Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. İbrahim BUZKAN Ekim 2001, 74 sayfa Bu çalışma kapsamında, Batı Karadeniz Kömür Havzasında yer alan inceleme alanındaki farklı fasiyesleri temsil eden Mezosoyik-Senozoyik yaşlı kayaçların bileşiminde bulunan kil minerallerinin miktarları ve türlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle örtü birimlerinin yüzeylenmiş olduğu sahalardan sistematik olarak kayaç örneklemesi yapılmıştır. Bu örnekler, laboratuvarlarda mÖZET (devam ediyor) standart yöntemlerle analizlere hazırlanmıştır. Analize hazırlanan örneklerde, XRD çözümlemesi yöntemi ile örneklerin içermiş olduğu kil yüzdeleri ve türleri belirlenmiştir. Bölgede belirlenen kil boyu mineralleri bolluk sırasına göre illit, Ca-Montmorillonit ve klorit, olarak belirlenmiş olup, kuvars, kalsit ve feldspat ise kil dışı minerallerini oluşturmaktadır. İnceleme alanında,kil minerallerinden illit, derinlik ile birlikte artış göstermektedir. Ca-Montmorillonit minerali ise Üst Kretase-Tersiyer yaşlı birimlerde kil minerallerinin önemli bir miktarım oluşturmaktadır. Klorit minerali ise bu dönemde, kil fraksiyonu olarak gözlenmemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis CLAY OCCURRENCES AND PROPERTIES IN THE BLACK SEA REGION Zahide (KÖKLÜ) DÖNGEL Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Thesis Advisor: Assist Prof. Dr. Ibrahim BUZKAN October 2001, 74 pages The aim of the study, is to determine the components and amounts of clay minerals within the Mesozoic-Senozoic age of different facies which are located in Western Black Sea Coal Basin. There fore the rock samples were taken areas where covering units outcroped. These samples were for analysis with standart methods at the laboratories. Mineralogical composition and amount of samples were determined by X-ray diffraction methods. In the region, the clay sized minerals can be listed as illite, Ca-Montmorillonite and chlorite in the order ofABSTRACT (continued) decreasing amounts. Quartz, calcite and feldspat are present within the samples as none clay minerals. In the study area, illite contents are increasing with depth, Ca-Montmorillonite is the predominant constituent of clay size in the Upper Cretaceous-Tertiary age of units and chlorite dosen't show up as clay fraction in this units. Key Words : Clay mineralogy, XRD, illite, smectite, chlorite, Science Code: 606.03.02 VI