Batı Karadeniz bölgesi doğal bitki örtüsünde peyzaj uygulamaları amacına yönelik bazı crataegus L. taksonlarının saptanması
Determination of some of the crataegus L. taxonomies in Western Black Sea region natural flora for the purposes of landscape applications
  1. Tez No: 105791
  2. Yazar: BÜLENT CENGİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET SABAZ, PROF.DR. METİN SARIBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Crataegus, Alıç, Peyzaj Mimarlığı, Bitkisel Tasarım, Doğal Bitki, Batı Karadeniz Bölgesi, Türkiye, Crataegus, Hawthorn, Landscape Architecture, Planting Design, Wild Plant, Western Black Sea Region, Turkey
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Peyzaj Yüksek Mimarlığı Tezi BATI KARADENİZ BÖLGESİ DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜNDE PEYZAJ UYGULAMALARI AMACINA YÖNELİK BAZI CRATAEGUS L. TAKSONLARININ SAPTANMASI Bülent CENGİZ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Mehmet SABAZ Ortak Danışman: Prof. Dr. Metin SARIBAŞ Nisan 2001, 122 sayfa Bu çalışma kapsamında, Türkiye'de doğal bitki örtüsü varlığı bakımından en zengin yörelerinden kabul edilen ve bünyesinde birçok endemik bitkiyi barındıran Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki Karabük, Yenice ve Bartın araştırma alam olarak seçilmiştir. Doğal yetişme ortamındaki veya benzer ekolojik koşullara sahip bölgelerde yapılacak peyzaj uygulamalarında kullanılabilecek doğal bitki materyallerinden Crataegus L. taksonlan saptanmıştır. Bu çalışmalar kapsamında; araştırma alanından toplanan bitki örnekleri Ankara ve Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü herbaryumlarında tanımlanmıştır. Literatür 111ÖZET (devam ediyor) taraması sonucunda elde edilen bilgiler ile bitkisel tasarımın nitel özellikleri ve tasarımda bitki materyalinin kullanımına yer verilmiştir. Ankara'da çeşitli yeşil alanlardaki Crataegus L. taksonlanmn kültür formları üzerinde incelemeler gerçekleştirilmiş ve böylece doğal taksonlann dendrolojik özellikleri ile tasarımda fonksiyonel, estetik ve ekonomik yönden kullanım olanakları üzerine değerlendirmeler yapılmıştır. Peyzaj Mimarlığı uygulamalarında basan oranının artırılması bakımından doğal bitki örtüsünden faydalanmanın önemi büyüktür. Bu çalışma, araştırma alanın floristik kompozisyonunda doğal Crataegus L. taksonlanmn özellikle endemiklerin bulundukları yerlerin korunması, gelecek kuşaklara devredilmesi ile bunların üretimine ve adaptasyonuna yönelik bilimsel araştırmalara alt yapı hazırlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis DETERMINATION OF SOME OF THE CRATAEGUS L. TAXONOMIES IN WESTERN BLACK SEA REGION NATURAL FLORA FOR THE PURPOSES OF LANDSCAPE APPLICATIONS Bülent CENGİZ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Thesis Advisor : Assoc. Prof. Dr. Mehmet SABAZ Co-Advisor: Prof. Dr. Metin SARIBAŞ April 2001, 122 pages. In this study, Karabük, Yenice and Bartın have been chosen as the research area from Western Black Sea Region which accommodates various endemic plants and which is accepted as one of the richest district in Turkey in terms of its natural flora. Of the natural plant materials Crataegus L. taxonomies which can be used in landscape applications carried out in natural growth enviroment or in the areas having similiar ecologic conditions were determined. In this study; plant patterns collected from the research area have been identified at the herbariums of Biology Departments of Ankara and Gazi University. Information obtained after searching the literature with the qualitativeABSTRACT (continued) characteristics of plant design and usage of plant material in the design were given place. Resarches were conducted on the cultural forms of Crataegus L. taxonomies in various green areas in Ankara and thus evaluations were made on the dendrological properties of natural Crataegus L. taxonomies and on the possibilites of its functional, aesthetic and economical applications in the design. It is important to make use of natural flora in order to raise the achievement rate in landscape applications. This study was held for the purposes of protecting natural Crataegus L. taxonomies in the floristic composition of the research area, especially where there are endemics, conveying them to the next generation and preparing infrastructure for scientific research aimed at their production and adaptation.