İş kazalarının önlenmesi ve iş güvenliği analiz tekniklerinin TTK ocaklarında uygulanması
The Preventation of work accident and application of job safety analyst (JSA) techniques TTK
- Tez No: 105794
 - Danışmanlar: PROF. DR. NURİ ALİ AKÇIN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
 - Anahtar Kelimeler: İş Kazası, İş Güvenliği, İşçi Sağlığı, İş Güvenliği Analiz Tekniği
 - Yıl: 2001
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi İŞ KAZALARININ ÖNLENMESİ VE İŞ GÜVENLİĞİ ANALİZ TEKNİKLERİNİN TTK OCAKLARINDA UYGULANMASI Burhan ARIK Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Nuri A. AKÇIN Eylül 2001, 136 sayfa Bu çalışmada, ilk olarak iş kazasının tanımı ve nedenleri üzerinde durulmuş, dünyada ve Türkiye' de meydana gelen iş kazalarının istatistiki değerlendirilmesi yapılmıştır. İş güvenliği tanımı üzerinde de durularak, iş güvenliğinin sağlanmasında kişi kurum ve kuruluşlara düşen görev ve sorumluluklara değinilmiş, iş kazalarının önlenmesi için yapılması gereken çalışmalardan bahsedilmiştir. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)'nda meydana gelen iş kazalarının yıllar itibarıyla istatistiki yorumlan yapılmış ve 2000 yılı iş kazalarının, daha önceki yıllarda meydana gelen iş kazalarıyla karşılaştırmaları yapılmıştır. mÖZET (devam ediyor) Ayrıca genel olarak İş Güvenliği Analiz Teknikleri tanıtılmış ve bunların yeraltında meydana gelen kazalar için birer uygulaması yapılmıştır. Son olarak çalışmanın esas bölümünü oluşturan Ahşap Tahkimatlı Dönümlü Uzunayak çalışmasında iş kazalarını önlemek amacıyla İş Güvenliği Analizi (İGA) Tekniğinin bu çalışmaya uygulanması ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.sc Thesis THE PREVENTATION OF WORK ACCIDENT AND APLICATION OF JOP SAFETY ANALYST (JSA) TECHNIQUES TTK Burhan ARIK Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. Nuri A. AKÇIN September 2001, 136 pages In the study, description of work accident and cause of these accidents have been investigated. Statistics research of work accidents, where are in world and Turkey, have been evaluated. Description of work safety has been expressed for the rights of work safety and responsibilities, which are necessary for work accidents, have been mentioned. The statistics data of yearly work accidents occurred in TTK, The statistics resarch of work accident compared with the work accident occurred before 2000 years and in 2000 year. Furhermore, JSA Techniques have been generally introduced and opplications for underground mines to be related with these techniques have been done. Finally, the main purpose of this study is applied for the work safety precautions techniques of wood support revers longwall production. Keywords : Work Accident, Jop Safety, Worker Health, Jop Safety Analysis. Science Code: 607.01.03