Büyük çiçekli manolya (Magnolia grandiflora L.)'nın tohum ve çelik ile üretim teknikleri üzerine araştırmalar
Studies on plant production techniques with seeds and cuttings of southern magnolia (Magnolia grandiflora L.)
  1. Tez No: 105799
  2. Yazar: MURAT ERTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL KIRDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük Çiçekli Manolya, Çimlenme, Çelik, Fitohormon, Repikaj
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi BÜYÜK ÇİÇEKLİ MANOLYA (Magnolia grandi/lora L. )'NIN TOHUM VE ÇELİK İLE ÜRETİM TEKNİKLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Murat ERTEKİN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Erol KIRDAR Temmuz 2001, 96 sayfa Yüksek Mühendislik tezi olarak hazırlanan bu çalışmada; Büyük çiçekli manolyanın en yüksek kalite ve miktarda fidanlarının üretim teknolojisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda üretim tekniklerinden generatif üretim tekniği ve çelik ile üretim tekniği kullanılmış olup en iyi üretim tekniğinin ortaya çıkarılmasına çalışılmıştır. Büyük Çiçekli Manolya (Magnolia grandi/lora L.) özellikle son yıllarda Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde hem Aile ağacı olarak hem de diğer peyzaj çalışmalarında tercih edilen türler arasındadır. ııÖZET (devam ediyor) Gelişmiş ülkelerde bitki büyümesini kontrol eden ya da düzenleyen veya çevresel streslere karşı koruyan bazı fitoaktif polimer maddelerin kullanımı artmıştır. Bu çalışmada da oksin ve sitokinin benzeri büyüme düzenleyicilerinin tohumların çimlenmesine, çeliklerin köklenmesine ve fidanların gelişmesine etkileri araştırılmıştır. Ayrıca fidan gelişimine ve tutma başarısına etkide bulunan repikaj tekniğinin manolya fidanları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Tohum ile üretim tekniğinde 1500 tane tohum, büyüme düzenleyici olarak da Polistimullin (Oksin benzeri PS-A6 ve Sitokinin benzeri PS-K) hormonu kullanılmıştır. Çimlenme deneyinde kontrol tohumlarında %64 çimlenme görülürken 40 ppm konsantrasyonunda PS-A6+PS-K hormon uygulamasının çimlenmeyi hızlandırdığı ve çimlenme yüzdesini artırarak %93 gibi yüksek bir orana çıkardığı görülmüştür. Çimlenme hızı hormon uygulanmış tohumlarda % 57, kontrol tohumlarında ise % 24 olarak tespit edilmiştir. Repikaj uygulamasının yapılması da; fidan gelişimini etkilemiştir. Bu etki özellikle hormonlu- repikajlı fidanlarda önemli ölçüde kendisini göstermiştir. Hormon uygulanmış ve 6 ay sonra repikaja tabii tutulmuş fidanlar kontrol fidanlarına nazaran belirgin bir büyüme üstünlüğü göstermiştir. Fidanlar belirli olgunluğa ulaştıklarında 2 ay boyunca 10 günde bir püskürtme şeklinde 30 ppm IBA ve 30 ppm PS-A6+ PS-K hormonları verilmiştir. 3. ayın sonunda fidanların büyüme parametreleri incelenmiş ve hormon uygulanmış fidanların kontrol fidanlarına göre belirli bir üstünlüğe sahip olduğu saptanmıştır. Çelik ile üretme metodunda da yaklaşık olarak 930 adet gövde çeliği ve 750 adet yaprak-göz çeliği köklendirilmeye çalışılmıştır. Ancak araştırma süresince bir tek çelik bile köklenmemiş sadece kallus oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science (M. Sc.) Thesis STUDIES ON PLANT PRODUCTION TECHNIQUES WITH SEEDS AND CUTTINGS OF SOUTHERN MAGNOLIA (Magnolia grandiflora L.) Murat ERTEKİN Zonguldak Karaelmas University Graduate School and Applied Sciences Department of Forest Engineering Thesis Advisor:Asst.Prof.Dr.EroI KIRDAR July 2001, 96 pages In this study, which is prepared as a Master of Science Thesis, the aim is researching of producing technology seedlings of Magnolia grandiflora L. at the highest quality and quantity. Thus, ggeneratif production technique and cuttings have been used in order to find out the best production technique. Magnolia grandiflora L. is among the species preferred both Alle tree and study of landscape especially in recent years in Marmara, Aegean, Maditerranean and Black Sea regions. The use of some phytoactive polymer substances which protect plants against environmental stress has increased in developed countries. In this study the effects of IVABSTRACT (continued) plant growth regulators of similar to auxin and cytokinin groups on seed germination, rooting of cuttings and seedling growth has been studied. Moreover, the effects of transplanting technique which influences the seedling growth and viability success on Magnolia seedlings have been examined. In plant production technique by seeds, 1500 seeds and Polystimullin (Similar to Auxin; PS-A6 and similar to Cytokinin; PS-K) hormone was used as plant growth regulator. During the germination experiment the control seeds showed 64% germination percentage while PS-A6+PS-K hormone treatment at 40 ppm concentration accelerated germination and increased germination percentage to a high level as 93%. Germination speed was determined as 57% in hormone treated seeds and as 24% in control seeds. The transplanting application has also affeected seedling growth. This effect showed itself especially in hormone treated transplanted seedlings to an important extent. The seedlings which are hormone treated and transplanted six months later showed a certain growth superiority to control seedlings. When seedlings reached to a certain maturity, 30 ppm Îndol-Butrik Acid (IBA) and 30 ppm PS-A6+PS-K hormones have been sprinkled once in ten day for two months. At the end of the third month seedligs growth parametres were examined and it has been determined that hormone treated seedlings have a certain superiority to control seedlings. In the plant production technique with cuttings, about 930 stem cuttings and 750 leaf- bud cuttings have been tried to take root. However during the study none of the cuttings was rooted but formed callus. Key Words : Magnolia grandiflora L., Germination, Cutting, Phytohormone, Transplanting. Sience Code: 502.01.02