Group decision support systems for supply chain management
Tedarik zinciri yönetimi için grup karar destek sistemleri
- Tez No: 105804
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. NURİ BAŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Grup Karar Destek Sistemleri, Tedarik Zinciri Yönetimi, Çok Kriterli Karar Verme, Çok Nitelikli (Ölçütlü) Karar Verme, AHP, REMBRANDT, PROMETHEE, ve ELECTRE Metodlan, Group Decision Support Systems (GDSS), Supply Chain Management (SCM) Multi Criteria Decision Making (MCDM), Multiple Attribute Decision Making (MADM), AHP, REMBRANDT, ELECTRE and PROMETHEE Methods
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
ÖZET Kuruluşlar, sürekli olarak kendi ürün ve hizmetlerini müşteriye daha ucuz ve hızlı sağlamanın yollarını aradıkça, yöneticiler artık bu işi yalnız başlarına yapamayacaklarını anlamışlar ve Tedarik Zincir Yönetiminde de işbirliği yaparak, çalışma gereğini duymuşlardır. Böylece, kuruluşlardaki bir çok önemli karar sadece kişiler bazında değil, aym zamanda gruplar tarafından alınmaya başlanmıştır. Grup Karar Destek Sistemleri, kuruluşların kritik iş faaliyetlerine, özellikle Tedarik Zincir Yönetimi sürecine odaklanmasını mümkün kılarlar. Tedarik Zincir Yönetiminde, hammaddenin girişinden son kullanıcıya kadar olan süreçte malzeme ve bilgi akışı vardır. Bu süreçte malzeme ve bilgi akışları, Grup Karar Destek Sistemlerinin etkin bir şekilde kullanılmasıyla, başarılı bir şekilde yönetilebilir. Tedarik Zincir Yönetiminin her safhasında bir seçim sözkonusudur. Grup Karar Destek Sistemlerinin özünde çok kriterli karar destek araçları vardır. Çok kriterli karar destek araçları, karar vericiye bir karar probleminin çeşitli açılardan tüm yönleriyle ele alınarak incelenmesini imkan veren teknik alt yapıyı sağlarlar. Bu yüzden, Çok Kriterli Karar Verme metodlan, gerçek hayatta rastlanan belirli tipteki problemlere uygulanabilir olması nedeniyle, son zamanlarda yoğun ilgi görmüştür. Bu araştırma, laptop bilgisayar seçimi için bir modelin geliştirilmesini tasvir eder. Bu çalışmanın amacı, Grup Karar Destek Sistemlerinin kullanılması suretiyle Çok Nitelikli (Ölçütlü) Karar Verme metodlanmn, bir firmanın satın alma sürecinde laptop tipi bilgisayar seçimine uygulanmasıdır. Uygulamamızda, 279 laptop bilgisayar ve 86 kriter.bulunmaktadır. Çalışmada kullanılan metodlar AHP, REMBRANDT, PROMETHEE ve ELECTRE'dır. Bu metodlar probleme uygulanırken aşağıdaki adımlar gerçekleştirilmiştir.İlk olarak, problemin kriterler ve altkriterlere ayrıştığı bir hiyerarşi ağacı çıkarılmıştır. Müteakiben kriterlerin, ve her bir kritere göre alternatiflerin ağırlıkları belirlenmiştir. Sözkonusu ağırlıklar, Grup Karar Destek Sistemleri yardımıyla gruplar tarafından ikili kıyaslamalar yapılarak bulunmuştur. Sonuçta, ilgili metodlar bu modele uygulanmıştır. JAVA programlama dili kullanılarak ilgili metodlann sonuçları bulunmuş ve her bir metod için bulunan sonuçların birbirine yakın çıktığı gözlenmiştir. Bu model baz alındığı takdirde, bu çalışma, diğer firma ve kuruluşların, grup karar destek sistemlerini kullanarak, kendileri için kritik olan faaliyetlerin değerlendirilmesinde, bir araç olarak yol gösterici özelliğe sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT As organizations continously seek to provide their products and services to customers faster and cheaper, managers have come to realize that they can not accomplish it alone; they hence must work on a cooperative basis in Supply Chain Management (SCM). Nowadays, many important decisions in organizations are made not only by a single individual, but also by groups of individuals. Group Decision Support Systems (GDSS) enable organizations to focus on key business activities especially in Supply Chain Management Process. In this process, from the raw material to the end customer there are two flows, which are the material flow and the information flow. These flows must be managed successfully via GDSS in SCM. In every stage of SCM, there is a selection process. Therefore, the firms may handle this selection by effectively using GDSS. In GDSS, there is a multi criteria decision aid. This aid aims to give the decision maker some tools and techniques in order to enable him to advance in solving a decision problem where several points of view must be taken into account. Therefore, Multi Criteria Decision Making (MCDM) methods have received increased attention and become a practical approach for certain types of problems in the real life. This research describes the development of a model for the selection of laptop computers. The purpose of this study is to apply Multiple Attribute Decision Making (MADM) methods to the selection of laptop computers for a firm (which is the procurement stage of SCM) by using GDSS. Our model consists of 279 different types of laptop computers and 86 criteria. The methods used in this study are Analytic Hierarchy Process (AHP), REMBRANDT, ELECTRE, and PROMETHEE. The following steps were carried out while applying the methods to the problem. Firstly, the hierarchy tree was created by decomposing into criteria and sub-criteria.. Secondly, the weigths for the criteria and alternatives were determined. The relevant weights were calculated using pairwise comparisons by GDSS. Finally MCDM methods were applied to this model. Programming language Java was used to implement the considered methods. The results look like similar. Based on this model, the research provides a means whereby companies or organizations can assess the selection of activities, which are critical to their business by using GDSS.