Farklı azot dozlarının Maraş-92 pamuk çeşidinde (G.hirsitum L.) verim ve lif teknolojik özellikleri üzerine etkisi
The Effect of different nitrogen and phosphorus levels on yield and fiber technological characteristics of cotton (G.hirsitum L.)
- Tez No: 105862
- Danışmanlar: PROF. DR. SADRETTİN KARAALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk (G. hirsitum L.), Azot, Fosfor, Verim Unsurları, Lif Teknolojik Özellikleri, Cotton (C. hirsitum L.), Nitrogen, Phosphorus, Yield Components, Fiber Technological Characteristics. Ill
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Fatma BERBEROGLU ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI AZOT VE FOSFOR DOZLARININ MARAŞ-92 PAMUK (G. hirsitum L.) ÇEŞİDİNDE VERİM VE LİF TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ FATMA BERBEROGLU KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Sadrettin KARAALTIN Yıl: 2001, Sayfa :60 Jüri: Prof. Dr. Sadrettin KARAALTIN : Doç. Dr. Fatih KILLI : Yrd. Doç. Dr. İ. Ersin AKINCI Kahramanmaraş koşullarında farklı azot ve fosfor dozlarının Maraş-92 pamuk çeşidinde verim ve lif teknolojik özellikleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla, 2000 yılında Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsü Deneme Alanında yürütülen bu çalışmada 4 farklı azot dozu (0, 8, 16, 24 kg/da) ve 4 farklı fosfor dozu (0, 4, 8, 12 kg/da) kullanılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme deseninde faktöriyel düzenlemeye göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; azotun bitki boyuna, meyve dalı sayısına, koza sayısına, gövde çapına, odun dalı çapına, meyve dalı çapına, 5 çenetli koza oranına, koza kütlü pamuk ağırlığına, yüz tohum ağırlığına, erkencilik oranına, kütlü pamuk verimine; fosforun koza sayısına, erkencilik oranına, kütlü pamuk verimine etkili olduğu; ayrıca kütlü pamuk verimi ve erkencilik oranı için azot X fosfor interaksiyonunun önemli olduğu bulunmuştur. Kütlü pamuk verimi ortalamaları bakımından en yüksek değer Ni6 (319.93 kg/da), Pg (304.69 kg/da); koza kütlü pamuk ağırlığı ortalamaları bakımından en yüksek değer N]6 (5.40 g) ve Ps (5.35 g) dozlarından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Fatma BERBEROGLU ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECT OF DIFFERENT NITROGEN AND PHOSPHORUS LEVELS ON YIELD AND FIBER TECHNOLOGICAL CHARACTERISTICS OF COTTON (G.hirsitum L.) FATMA BERBEROGLU DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Prof. Dr. Sadrettin KARAALTIN Year:2001, Pages:60 Jury: Prof. Dr. Sadrettin KARAALTIN : Doç. Dr. Fatih KILLI : Yrd. Doç. Dr. İ. Ersin AKINCI This study was conducted at the Experimental Station of Agricultural Research Institute of Kahramanmaraş in 2000. The objective of this study was to search the effect of different levels of nitrogen (0, 8, 16, 24 kg/da) with four phosphorus levels (0, 4, 8, 12 kg/da) on yield and fiber technological characteristics of Turkish cotton variety of Maraş-92. The experimental was randomised complete blocks design with three replications. The result of this research showed that the effect of N was statistically significant on plant height, number of sympodial branches, number of bolls, stem diameter, diameter of monopodial branches, diameter of sympodial branches, bolls of weight, 100 seed weight, earlinees ratio and seed cotton yield, while the effect of P was statistically significant on number of bolls per plant, earliness ratio and bolls of weight and also the effect of NxP interaction was statistically significant on seed cotton yield and earliness ratio. While the highest seed cotton yields were 319.93 kg/da at level of 16 kg/da N and 304.69 8 kg/da P, the highest bolls of weight were 5.40 g in Nig and 5.35 g in Pg.