Kahramanmaraş şartlarında arıotunun (phacelia tanacetifolia bentham) değişik ekim zamanlarındaki çiçeklenme seyri ve arı mer'ası olarak değerlendirilmesi
Flowering period of phacelia (phacelia tanacetifolia bentham) and it's using possibilities as honey bee pasture under Kahramanmaraş conditions
  1. Tez No: 105863
  2. Yazar: FATİH ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KIZILŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Anotu, Ekim Zamanı, Çiçeklenme Süresi, Arı Merası, Phacelia, Sowing Dates, Flowering Period, Bee Pasture n
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Fatih ATEŞ ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ ŞARTLARINDA ARIOTUNUN (Plıace/ia tanacetifotta Bentham) DEĞİŞİK EKİM ZAMANLARINDAKİ ÇİÇEKLENME SEYRİ VE ARI M ER' ASI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Fatih ATEŞ K.S.Ü. FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Doç.Dr.Mustafa KIZTLŞTMŞEK Yd:2001 Sayfa:29 Jfiri:Doç.Dr.Mnstafa KLZLLŞİMŞEK Jfiri:Prof.Dr.Veyis TANSI Jfiri:Yrd.Doç.DrAdem EROL Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma Alanında yürütülen bu çalışma, Kahramanmaraş şartlarında anotunun değişik ekim zamanlarındaki çiçeklerime seyrinin incelenmesi ve an mer'ası olarak değerlendirilme olanaklarının araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmada ekimler 07 Ekim tarihinden itibaren her 10 günde bir olacak şekilde 5 farklı tarihte yapılmıştır. Sıra arası, uzaklıkları her ekim zamanlan için 30 cm olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda anotu bitkisinin Mart sonu veya Nisan başmda çiçeklenmeye başladığı ve ortalama 45 gün süre ile çiçekte kaldığı belirlenmiştir. Çiçeklerime dönemi içersinde m2,de ortalama çiçek sayısının 61.7-1662.8 adet/m2 arasında değiştiği bulunmuştur. 5 dakika süre ile m2'de çiçek ziyareti yapan an sayısı, çiçek yoğunluğuna bağlı olarak değişmiş ve çiçeklerin az olduğu dönemde ortalama 7.3 adet an/m, çiçeklenmenin yoğun olduğu zamanlarda ise 1 19 adet an/m2 olarak belirlenmiştir. En yüksek tohum verimi 86.06 kg/da ile II. ekim zamanından elde edilirken, en düşük tohum verimi 45.93 kg /da ile V. Ekim zamanından elde edilmiştir. Anotundan Kahramanmaraş şartlarında an mer'ası olarak yararlanılabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Fatih ATEŞ ABSTRACT MSc THESIS FLOWERING PERIOD OF PHACELIA (Phacelia tanacetifotta Bentham) AND ITS USING POSSD3HJTTES AS HONEY BEE PASTURE UNDER KAHRAMANMARAŞ CONDITIONS Fatih ATEŞ Graduate School of Natural and Applied Sciences Kahramanmaraş Sutcu Imam University Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa KIZI LŞI M ŞL K Year:2001 Pages: 29 Jury: Assoc.Prof.Dr.Mustafa KEDLŞİMŞEK Jury: Prof-Dr.Veyis TANSI Jury: Assist.Prof.Dr.Adem EROL In order to investigate the effects of different sowing times on flowering period and the possibilities of using phacelia as honey bee pasture, a research was conducted at the Field Crops Research Station of Kahramanmaraş Sütçü İmam University Agriculture Faculty. Crops were planted at 5 different times starting from 7 September with 10 days intervals. Row spacing was 30 cm at each application. As a result, it was found that phacelia started flowering at the end of March and at the beginning of April, lasting approximately 45 days of flowering period. Flower were changed between 61.7 and 1662.8 flower/m2 throughout flowering period while bee density changed between 7.3 honey bee/m2 when the flower density is the lowest and 119.0 honey bee/m2 when the flower density is higher. The highest seed yield was obtained from n. Sowing with 86.06 kg/da while the lowest seed yield from V. Sowing with 45.93 kg/da. İt was also determined that phacelia could be used as honey bee pastures under Kahramanmaraş conditions.