Martensite faz dönüşümü sırasında elde edilen martensite miktarının belirlenmesi üzerine bir model
A Model about determination of martensite amount obtain during the martensitic phase transformation
- Tez No: 105864
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Martensitik Faz Dönüşümü, Martensite Hacım Kesri, Kimyasal Serbest Enerji, Martensitic Phase Transformation, Martensite Volume Fraction, Chemical Free Energy II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ MARTENSTITK FAZ DÖNÜŞÜMÜ SIRASINDA ELDE EDİLEN MARTENSİTE MİKTARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR MODEL YILMAZ HAWATOGLU KSU FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI DANIŞMAN: PROF. DR. ALİ DOĞAN Yıl: 2001, Sayfa: 26 Jüri: Prof. Dr. Ali DOĞAN Doç. Dr. Şükrü ÖZGAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin KOKSAL Bu çalışmada enerji dengesi metodunu kullanarak, Fe-tabanh alaşımlar için Martensie hacım kesrine ilişkin bir model önerildi. Bu amaçla Austenite ve Martensite' ye eşlik eden her fazın kimyasal serbest enerji ifadelerine, sıcaklığın bir fonksiyonu olan bazı yeni terimler eklenmiştir. Bu yeni enerji ifadelerini kullanarak, Martensite' nin hacim kesri yeniden hesaplanıp, Fe-tabanh alaşımlar için elde edilen deneysel değerlerle karşılaştırıldı. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, deneysel sonuçlar ve önceki modeller mükemmel bir uyum içindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A MODEL ABOUT DETERMINATION OF MARTENSITE AMOUNT OBTAINED DURING THE MARTENSITIC PHASE TRANSFORMATION YILMAZ HAWATOGLU DEPARTMENT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM SUPERVISOR: PROF. DR. ALI DOGAN Year: 2001, Pages: 26 Jury: Prof. Dr. Ali DO?AN Assoc. Prof. Şükrü ÖZGAN Assit. Prof. Hüseyin KOKSAL A model using an energy balance, a model pertaining to the volume fraction of martensite was proposed for Fe-base alloys in the present study. For this purpose, some new terms as a function of the quenching temperature were included to the chemical free energy expressions of each phases associated with Austenite and Martensite. Using these new energy expressions the volume fraction of the Martensite were calculated again and compared to the experimental values found for Fe-base alloys. The results obtained in the present study is in excellent agreement with the experimental data and the previous models.