Kahramanmaraş Andırın kızılçam ormanlarında Orthotomicus erosus Woll (Akdeniz çam kabuk böceği) ve Blastophagus piniperda Lin. (büyük orman bahçıvanı)'na karşı feromon denemesi ve sonuçları
The pheromon trials against Blastophagus piniperda Lin. and Orthotomicus erosus Woll. for calabrian pine stands in Kahramanmaraş-Andırın forests and the results
  1. Tez No: 105878
  2. Yazar: BÜLENT LAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK İNAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pheromon, Blastophagus piniperda Lin, Orthotomicus erosus Woll. Forest, Andırın
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Kahramanmaraş'ın Andırın Orman İşletme Müdürlüğü'nde Merkez Şefliğine bağlı Ahnoluk-Torun Mevkiinde 1997 yılında 145 ha. alanın 91 hektarında Çam Kese Böceği {Thaumetopoea pityocampa SchifE) ve Reçine Kelebeği {Dioryctria splendidella H.) zararları olmuştur. 1999 yılında söz konusu alanda Akdeniz Çam Kabuk Böceği {Orthotomicus erosus WolL) ve Büyük Orman Bahçıvanı {Blastophagus piniperda Lin.) afet haline gelmiştir. Araştırmamızda, larvaları kambiyumda zarar vererek ağacın kurumasına neden olan Akdeniz Çam Kabuk Böceğinin {Orthotomicus erosus WolL) ve yine larvaları ağacın zayıf düşüp ölmesine, erginlerinin de Mayıs sürgünlerinde olgunluk yiyimi yaparak ağaçların artım kaybına sebep olan Büyük Orman Bahçıvanına {Blastophagus piniperda L.) karşı feromon tuzakları uygulanmak suretiyle, bu yöredeki uçma zamanının tespit edilmesi ve gelecekte uygulanacak olan mücadele çalışmalarına esas teşkil edecektir. Andırın Orman İşletme Müdürlüğü Merkez Şefliği Ahnoluk-Torun Mevkiindeki 20 yaşlarındaki genç kızılcam meşceresinde feromon tuzaklarının, her iki böceğin uçma zamanından önce araziye yerleştirildikten sonra, haftalık periyotlarla sonuçlan alınmış ve sonuçlar tablolar halinde verilmiştir. Bu çalışma ile Feromon mücadelesinin Akdeniz Çam Kabuk Böceğinde {Orthotomicus erosus Woll.) başarılı, Büyük Orman. Bahçıvanında {Blastophagus piniperda Lin.) ise başarılı olmadığı görülmüştür. ANAHTAR KELİMELER Feromon, Uçma zamanı, Andırın, Orman, Orthotomicus erosus Woll., Blastophagus piniperda Lin.
Özet (Çeviri)
The damages by Orthotomicus erosus Woll. were emerged all of the young calabrian pine stands in Kahramanmaraş Andırın Forest District between 1999-2001. We researched theirs biology and the dimension of theirs damages, which it made damaged in the cambium of trees. One of the newly developed control methods is bio-technic method, and we used it in the fields having an intensive Orthotomicus erosus Woll. and Blastophagus piniperda Lin. population. Prepared pheromone traps were hung up on trees located in various field. Captured insects were counted and the result, taken in 1999 and 2000 were evaluated. it has been researched their eggs, caterpillar, and adult periods. The traps of feromon were placed into the area of Pinus brutia the age of 20 which placed before the flying time of these two insects. In the end of this research, the experiment of pheromon had been successful for Orthotomicus erosus Woll. but the experiment of pheromon hadn't been successful enough for Blastophagus piniperda Lin.