Kahramanmaraş yöresinde yaygın olarak kullanılan bazı pestisitlerin toprak mikroorganizmaları üzerine etkisi
Effects on soil microorganisms some pesticides wirdely use region Kahramanmaraş
  1. Tez No: 105877
  2. Yazar: FERDAĞ ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN DIĞRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pestisitler, toprak mikroorganizmaları, maya ve küf, aktinomisetler II, Pesticides, soil microorganisms, yeast-mold, actinomycetes IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ YÖRESİNDE YAYGIN OLARAK KULLANILAN BAZI PESTİSİTLERİN TOPRAK MİKROORGANİZMALARI ÜZERİNE ETKİSİ Ferdağ ÇOLAK KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Doç. Dr. Metin DIGRAK Yıl: 2001 Sayfa:60 Jüri Doç. Dr. Metin DIGRAK Yrd. Doç. Dr. Özlem T. ERDOĞRUL Yrd. Doç. Dr. Hüseyin KOKSAL Bu çalışmada Kahramanmaraş yöresinde yaygın olarak kullanılan pestisitlerin toprak mikroorganizmaları üzerine etkisi araştırıldı. Araştırmada herbisitlerden Tefralin, Dimethenamid, akarisitlerden Akrifol, insektisitlerden Marchal, Diazinon ve Deltametrin, fungisitlerden Vitavax ve Dikotom kullanıldı. Belirtilen pestisitlerin toprakta bulunan toplam canlı bakteri, aerop endospor oluşturan bakteri, anaerop bakteri, aktinomiset, proteolitik bakteri, maya ve küf üzerine etkisi araştırıldı. Tefralin ile muamele edilen toprakta bulunan toplam canlı bakterilere, aerop endospor oluşturan bakterilere, anaerop bakterilere ve aktinomisetler üzerine bu herbisitin olumsuz etkide bulunmadığı, proteolitik bakterilerle, maya ve küfte ise inkübasyonun değişik günlerinde değişik sonuçlar verdiği tespit edildi. Dimethenamid ile muamele edilen toprakta bulunan toplam canlı bakteri ve aerop endospor oluşturan bakterileri adı geçen herbisitin olumsuz yönde etkilemediği bunun yanısıra diğer bakteri grublarını olumsuz yönde etkilediği gözlendi. Akrifol ile muamale edilen toprakta sadece toplam canlı bakteri sayısının bu akarisitten olumsuz yönde etkilendiği, diğer bakteri grublannm ise olumsuz yönde etkilenmediği tesbit edildi. Marchal ile yapılan çalışmada, toplam canlı bakteri ve proteolitik bakteri sayısının azaldığı, aktinomisetlerin bu insektisitten etkilenmediği diğer bakteri grublarının ise sayılarının artmasını teşvik ettiği görüldü.Diazinon uygulanan toprakta sadece proteolitik bakteri sayısının azaldığı diğer bakteri grublannın ise sayılarının arttığı gözlendi. Deltametrin ile yapılan çalışmada bu insektisidin, hiçbir bakteri grubuna olumsuz yönde etki yapmadığı ve inkübasyonun değişik günlerinde değişik sonuçlar verdiği görüldü. Vitavax uygulanan toprakta bu pestisidin aerop endospor bakteri sayısını, maya ve küf sayısını etkilemediği, sadece anaerop bakteri sayışım azalttığı ve diğer mikroorganizma grublannın sayılarını ise artırdığı tespit edildi. Dikotom uygulanan toprakta bu fungisitin yalnızca aerop endospor bakteri sayısını azalttığı, diğer bakteri grublannın sayısını ise artırdığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EFFECTS ON SOIL MICROORGANISMS SOME PESTICIDES WIDELY USE REGION KAHRAMANMARAŞ Ferdağ ÇOLAK DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTTUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Assist. Prof. Dr. Metin DIGRAK Year: 2001, pages:60 Jury :Assist. Prof. Dr. Metin DI?RAK :Assoc. Prof. Dr. Özlem T. ERDOGRUL :Assoc. Prof. Dr. Hüseyin KOKSAL In this study, effects of pesticides, widely used in Kahramanmaraş region, on soil microorganisms were investigated. In the study, pesticides including Tefralin, Dimethenamid (herbicide), Acrifol (acaricide), Marchal, Diazinon and Deltametrin (insecticide), Vitavax and Dikotom (fungicide) were used. Effects of pesticides, mentioned above on total live bacteria, spore-forming aerobic bacteria, anaerobic bacteria, actinomycetes, proteoliytic bacteria, yeast and mold in soil were searched. While Tefralin didn't have any negative effect on total live, spore-forming aerobic bacteria, anaerobic bacteria actinomycetes of soil, which was applied with this herbiside, different results were determinated for proteoliytic bacteria, yeast and mold in different incubation days. While Dimethenamid didn't have any negative effect on total live bacteria and spore-forming aerobic bacteria of soil, which was applied with this herbicide, it had a negative effect on other bacteria groups. IllWhile Acrifol had an effect on number of total live bacteria in soil, which was applied with this acariside, it didn't have a negative effect on other bacteria groups. Studies with Marchal showed that, were decrease on the number of total live bacteria and proteoliytic bacteria but actinomycetes didn't get affected by this insecticide. On the other hand, this insecticide stimulated the other bacteria groups to increase their number. Number of proteoitic bacteria decreased while the number of other bacteria groups increased in the soil which was applied with Diazinoh. Studies with Deltametrin showed that, this insectiside didn't have any negative effect on any the bacteria bacteria groups and different results were determinated in different incubation days. The number of spore-forming aerobic bacteria, yeast and mold, in soil which was applied with Vitavax didn't get effected by this pesticide, only the number of anaerobic bacteria were decreased by the pesticide. However, the number of the other bacteria groups were increased by Vitavax. Dikotom also decreased the number of spore-forming aerobic bacteria in the soil but it increased the number of other bacteria groups.