Antepfıstığında büyümeyi düzenleyicilerin aşı başarısına etkileri
The Effects of plant growth regulators on the budding success in pistachio
  1. Tez No: 105886
  2. Yazar: SİBEL AKTUĞ TAHTACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF NİKPEYMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Antepfıstığı, Büyümeyi Düzenleyiciler, T”Aşısı, Pistachio, plant growth regulator, T”budding II
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Sibel AKTUG TAHTACI ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ANTEPFISTTGLNDA BÜYÜMEYİ DÜZENLEYİCİLERİN AŞI BAŞARISINA ETKİLERİ Sibel AKTUG TAHTACI KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN :Yr. Doç. Dr. Yusuf NİKPEYMA Yd :2001, Sayfa: 42 Jüri :Yr. Doç. Dr. Yusuf NİKPEYMA :Prof Dr. Ahsen Işık ÖZGÜVEN :Doç. Dr. Semih ÇAĞLAR Bu çalışma 1999-2001 yılları arasında Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü fidan üretim seralarında aşı başarısını artırmak amacı ile yürütülmüştür. Yüksek konsantrasyonlu IAA, Kinetin ve Kinetin+IAA uygulamaları kallus oluşumu üzerine zarar vermiş ve ilk yıl verileri bu çalışmanın dışında tutulmuştur. Daha sonra IAA (2000-4000-8000 ppm) ve BA (62.5-125-250 ppm) büyümeyi düzenleyicileri kullanılmıştır. Hazırlanan bu solüsyonlar haziran ayında yapüan“T”göz aşısında göz çıkarıldıktan sonra anaca yerleştirmeden önce kesilen yüzeye sprey şeklinde uygulanmıştır. BA uygulamalarında IAA ve tanıktan daha fazla aşı başarı sağlanmıştır. Bununla birlikte BA uygulamaları sürgün gelişimini (sürgün uzunluğu, sürgün çapı, yapraklanma) ve kallus oluşumunda aşı noktasının iyileşmesinde etkili olmuştur. Antepfistığında 125 ppm BA uygulaması en yüksek aşı başarısını vermiştir. Aşı gözüne uygulanan çözeltilerin aşı yerinde nemi arttırarak dokularda çürümelere neden olduğu ve böylece aşı tutumunu olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Bu da antepfıstıklarında aşı başarısını arttırmak için başka büyümeyi düzenleyici uygulama tekniklerinin düşünülmesi gerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sibel AKTUG TAHTACI ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECTS OF PLANT GROWTH REGULATORS ON THE BUDDING SUCCESS IN PISTACHIO Sibel AKTU? TAHTACI DEPARTMENT OF HORTICULTURE OF NATURAL AND APPLIED SCD2NCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM Supervisor : Ass. Prof.Dr. Yusuf NİKPEYMA Year : 2001, Pages: 42 Jury :Ass.Prof.Dr. Yusuf NİKPEYMA : Prof.Dr. Ahsen Işık ÖZGÜVEN : Assoc.Prof.Dr. Semih ÇA?LAR This study was conducted between 1991 and 2001 at the Pistachio Research Institute (Gaziantep) in order to improve the bud take success of container-grown nursery trees of pistachio. The higher concentration of IAA, Kinetin and Kinetin+ IAA combinations were found to be detrimental on callus formation in the first year and were excluded from the study. Then, the hormones used were Indole Asetic Acid (2000-4000-8000 ppm) and Benzyl Adenine (62.5-125-250 ppm). Hormone applications were performed by spraying the solutions to the excised pistachio buds before insertion for T-budding in June. The application of BA to the excised buds gave higher bud take percentages than either IAA or control treatments. Also, BA applications did improve the shoot developments (shoot, length, shoot diameter, leafing) and callus formations needs for the healing of budding points. 125 ppm dose of BA was found to be the best application for higher bud take percentages in pistachio. In overall evaluation, however, it appeared that the high humidity for relatively low budding success, since it caused tissue rotting in many cases. This led us to consider another technique of hormone application for improving budding in pistachio.