Killi zeminlerin ısıl özellikleri
- Tez No: 105887
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARSLAN, DOÇ. DR. MUSTAFA LAMAN, DOÇ. DR. HASAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Clay, Thermal Conductivity, Heat Transfer, Water Content II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ Ayşe Yeter GUNAL KSÜ FENBİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. İNŞAAT ANABİLİM DALI DANIŞMAN : Prof. Dr. Mehmet Arslan TEKİNSOY Yıl: 2001, Sayfa : 90 Jüri : Prof. Dr. Mehmet Arslan TEKİNSOY Doç. Dr. Mustafa LAMAN Doç. Dr. Hasan ÇETİN Zeminde ısı transferinin yer aldığı, birçok mühendislik projelerinde ve diğer durumlarda, zemin ısıl özellikleri çok önemlidir. Yeraltı yapılarının, inşaat mühendisliğinde önemli bir yeri vardır. Zemin tabakaları içine gömülü yapıların tasarım ve inşaatı için arazideki zeminlerin özelliklerinin, davranış biçimlerinin belirlenmesi gerekmektedir. Zeminler içine yeraltı kablolarının yerleştirilmesi, zemin içine gömülü su boruları ve depoları gibi yapılara ilişkin tasarım hesapları, zeminlerle ilgili inşaat mühendisliği problemlerinden bir kısmını oluşturmaktadır. Yeraltı yapılarının tasarım hesaplan yanında, inşaat yönteminin seçilmesi ve inşaat yapımının yürütülmesi sırasında da zemin ile ilgili özelliklerin dikkate alınması gerekmektedir. Ayrıca, ziraat, meteoroloji ve jeoloji gibi alanlarda da ısıl özellikler çok önemlidir. Bu çalışmada, killi zeminlerin ısıl özellikleri ve onları etkileyen faktörler; özellikle su içeriğine bağlı değişimler incelenmiştir. Artan %17-%35 su içeriklerinde, 1.6571-1.6380 W/mK arasında artan ısıl iletkenlik değerleri elde edilmiştir. Isıl iletkenlik değerinin artan su içeriği ve kuru birim ağırlıkla arttığı, artan poroziteye göre azaldığı görülmüştür. Derinlik farkının ısıl iletkenliği etkilemediği esas farkın su içeriğine bağlı olarak oluştuğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Kil, Isıl İletkenlik, Isı Transferi, Su İçeriği
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS THERMAL PROPERTIES OF CLAYEY SOILS Ayşe Yeter GUNAL DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor : Prof. Dr. Mehmet Arslan TEKİNSOY Year: 2001, Pages : 90 Jury : Prof. Dr. Mehmet Arslan TEKİNSOY Assoc. Prof. Dr. Mustafa LAMAN Assoc. Prof. Dr. Hasan ÇETİN Soil thermal properties are of great importance in many engineering problems and other situations where heat transfer takes place in the soil. There is an important place of underground structures in civil engineering. The behaviour and properties of soils in the field should be defined for the design and construction of the underground buried structures. The related design calculations for the placement of underground power cables into the soils, burried water pipeline and water tanks, are just one part of the civil engineering problems related with the soil. Besides the design calculations for the underground structures, also type of construction and soil properties should be taken into account during the construction. Thermal properties are also important in such fields as agriculture, meteorology and geology. In this study, thermal properties of clay and the factors influencing it especially the changes depending on the water content are investigated. With increasing water content between 17-35%, increasing thermal conductivity between 1.6571-1.6380 W/mK are obtained. It is observed that the thermal conductivity of the clayey soil increases depending on increasing water content and dry density, vice versa is obtained with the increaing porosity. It is investigated that changes in the depth do not affect the thermal conductivity, the major factor is the water content.