Kahramanmaraş İli Pazarcık İlçesi köylerinin sosyo-ekonomik yapısı
Socio economic structure of Pazarcık villages of Kahramanmaraş province
- Tez No: 105888
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK YALÇIN, PROF. DR. ÇETİN BEDESTENCİ, YRD. DOÇ. DR. İSMET BOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım işletmeleri, kırsal kalkınma, kırsal sorunlar, sosyo-ekonomik yapı. II, Farm operations, rural development, rural issues, socio economic structure. IV
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ ILI PAZARCIK İLÇESİ KÖYLERİNİN SOSYO-EKONOMİK YAPISI Meltem ÇİFTEPALA KSU FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Prof. Dr. Ö. Faruk YALÇIN Yıl: 2001 Sayfa: 44 Jüri : Prof. Dr. Ö. Faruk YALÇIN : Prof. Dr. Çetin BEDESTENCİ : Yrd. Doç. Dr. İsmet BOZ Kahramanmaraş İlinde bugüne kadar Pazarcık İlçesi Köylerindeki tarım işletmelerinin sosyo-ekonomik yapılarına ilişkin herhangi bir araştırma yapılmamıştır. Bu nedenle, yöredeki tarım işletmelerinin sosyo ekonomik yapıları ortaya konularak, Pazarcık İlçesi Köylerinin kalkındırılmasına yönelik etkinliklere ve bu konuda ileride yapılacak çalışmalara temel oluşturmak amacıyla bu araştırma yapılmıştır. Araştırma bölgesinde toplam 79 köy bulunmaktadır. Bu köyleri temsilen tarımsal potansiyelleri, ilçe merkezine olan uzaklık ve sosyo ekonomik yapıları göz önünde bulundurularak 8 köy seçilmiştir. Arazi büyüklüğü kriterine göre tabakalı örnekleme yöntemiyle anket yapılacak işletme sayısı 72 olarak belirlenmiştir. Araştırma bulgularına göre, yöredeki işletmelerde ekonomi daha çok bitkisel üretime dayalıdır. Bununla birlikte daha çok öztüketime yönelik olarak hayvansal üretim de yapılmaktadır. Dağ köylerinin topoğrafik özelliklerinden dolayı bu köylerde ekstansif bir üretim sistemi uygulanmaktadır. İncelenen işletmelerde ortalama işletme arazi genişliği 66,64 dekardır. İşletme arazisinin, %81,5'ini tarla arazisi, %18,5'ini meyve bahçesi ve bağarazisi oluşturmaktadır. Bölgede en fazla yetiştirilen ürünler buğday ve pamuktur. Araştırma alanında ortalama çiftçi ailesi büyüklüğü 6,7 kişi olup işletme sahipleri ve eşlerinin %34,03'ü okuma yazma bilmemektedir. İşletmelerde işgücü değerlendirme oranı %60,4 olup aile işgücünün % 39,6'sı atıl kalmaktadır. İncelenen köylerde işlenen arazilerin % 88,3 'ünü mülk araziler oluşturmaktadır. İşletmelerin %83,3'ünde parsel sayısı 1-3 arasında değişmektedir. İncelenen köylerde elektrik ve yol sorunu bulunmamaktadır. Pazarcık İlçesi Köylerinin yaklaşık olarak yarısında içme suyu sorunu çözülmüştür. Ancak köylerde sağlık hizmetleri yetersizdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS SOCIO ECONOMIC STRUCTURE OF PAZARCIK VILLAGES OF KAHRAMANMARAŞ PROVINCE Meltem ÇIFTEPALA DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM Supervisor: Prof. Dr. O. Faruk YALÇIN Year: 2001 Pages: 44 Jury : Prof. Dr. O. Faruk YALÇIN : Prof. Dr. Çetin BEDESTENCİ : Yrd. Doç. Dr. İsmet BOZ There have been no study on socio-economic structure of farm operations in Pazarcık District of Kahramanmaraş Province. For this reason, this study was initiated to provide basis for the developmental efforts and further research in the villages of Pazarcık. There are 79 villages in Pazarcık. Eight of these were selected considering their agricultural potential, distinct to district center, and socio economic characteristics. Taking the farm size as a criteria and using the stratified sampling technique, the sample size of this study was calculated as 72. According to research findings the economy of farms in the research area mostly depends on plant production. In addition, farm animals are being raised especially for family consumption. Because of the topographic characteristics of the region are villages located in mountainous areas and extensive agriculture is common in these villages. The average farm size was 66,64 decares. Of this, 81,5% was under field production while 18,5% was under fruits vegetable production. The most commonly produced crops in the region were wheat and cotton. The average family size in the region was 6,7 persons. 34,5% of farm owners and their wives were illiterate. Labor use ratio was 60,4% while 36,6 % of labor was idle. 88,3% of total land was farmers own land. 83,3% of the total farm operations consisted of 1 to 3 parcels of land. mThere was no electricity and road problem in any of the villages. Water problem for home use was solved for almost half of the villages. However, health conditions were insufficent.