Transformation of E. coli by electroporation
Elektrogözenek yöntemi ile E.coli transformasyonu
  1. Tez No: 10595
  2. Yazar: EMEL EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrogözenek, transformasyon, E.coli, plasmit DNA' sı, transformasyon verimi, Electroporation, transformaton, E.coli, plasmid DNA, transformation efficiency
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bilimleri ve Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Elektrogözenek yöntemi ile E.coli transformasyonu EREN, Emel Fed-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Master Tezi Tez Yöneticisi Prof. Dr. Ufuk Gündüz 80 Sayfa, Eylül, 1990 ÖZET: Elektrogeçirgenlik yoluyla işlevsel DNA moleküllerinin hücre içine sokulması hücre biyolojisi açısından kullanışlı bir yoldur. Bu geçirgenlik safhası uygun koşullar altında hücre zarına elektrik alanı uygulamasıyla sağlanır. Geçirgenlik geçici olmakla birlikte birkaç dakika sürdürülebilir. İlgilenilen bileşikleri ve hücreleri içinde bulunduran bir tampon çözelti elektrik alanı uygulama sırasında hücre içeriğini yaşamsal bir zarar vermeksizin değişmesini sağlar. İkDalton moleküler ağırlığa kadar olan bileşikler ve nükleik asitler hücre zarının yeni yapısından geçebilirler. Bu çalışmada gram negatif bir bakteri olan Echerichia coli ' nin plasmid DNA'sıyla elektriksel alan uygulamalı transformasyonu denenmiştir. Cihaz çeşitli değerlerdeki elektriksel gerilimlerinin spektrofotometre küvetlerinin içinde bulunan elektrodlara boşalımını sağlamaktadır. Elektriksel alan şiddeti, puis devamlılık süresi, bakteriyel büyüme fazı, DNA ve başlangıç hücre konsantrasyonu, ön ve son bekletme süreçleri, farklı gözenek tamponları gibi değişkenler incelenerek iki değişik E.coli türünde denenmiştir.Aktarılan genlerin uygulama sırasında zarar görmediği ise plasmit DNA' sı üzerinde taşınan antibiyotik dirençliliği ve B-galaktosidaz enziminin işlerliğine bakılarak kontrol edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Transformation of Echerichia coli by Electroporation EREN, Emel, Faculty of Arts and Sciences Department of Biology, Master of Science Supervisor, Prof.Dr. Ufuk Gündüz SO pages, September, 1990 ABSTRACT The introduction of functional DNA molecules into cells by electropermeabilization is a very powerful tool for molecular biology. When performed under suitable conditions, the electric field induction causes a permeabilized cell membrane state. This state is transient but can nevertheless be maintained for some minutes. The exchange of materials present inside and outside the cell membrane can take place without any harmfull effect on cell viability. This occurs simply by suspending the cells in a buffer containing the compounds of interest during electric pulsation. Molecules with molecular weight up to 1 kDa and nuclelic acids can cross this new organization of membrane. In this study, the possibility of electric field mediated transf orraaton of a gram-negative bacteria (Echerichia coli) with plasmid DNA was investgated. The apparatus was constructed to produce electric discharge of varying intensities between two electrodes in a spectrophotometer cuvette. The parameters including field strengths, pulse duration bacterial phase of growth, DNA input, initial cell concentration pre- Xlland post - incubational periods, different electroporation media were studied and optimized for two different E.coli strains. The integrity of the transformed genes were checked by following antibiotic resistance and B-galactosidase activities carried on plasmid DNA.