Kuru soğanın sınıflandırılmasında kullanılacak makinelerde tasarım parametrelerinin saptanması ve yöreye uygun sınıflandırma makinesinin geliştirilmesi
Determination of design parameters of dry onion grading machines and development of suitable machine for Thrace region
- Tez No: 105940
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT EKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kuru soğan, sınıflandırma, tasarım parametreleri, Dry onion, grading, design parameters
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ KURU SOĞANIN SINIFLANDIRILMASINDA KULLANILACAK MAKİNALARDA TASARIM PARAMETRELERİNİN SAPTANMASI VE YÖREYE UYGUN SINIFLANDIRMA MAKİNESİNİN GELİŞTİRİLMESİ. Levent GÜNAYDIN Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim dalı Danışman: Prof.Dr. Bülent EKER 2001, Sayfa: 124 Jüri: Üye: Prof. Dr. Poyraz ÜLGER Üye: Prof. Dr. Selçuk ARIN Danışman: Prof. Dr. Bülent EKER Üye: Prof. Dr. Rasim OKURSOY Üye: Doç. Dr. Levent ARIN Bu çalışmada, kuru soğanın boyutlarına göre sınıflandırılması amacıyla kullanılacak makinalarda uygun tasarım parametrelerinin bulunması ve yöreye uygun bir sınıflandırma makinasının geliştirilmesi amaçlanmıştır. Ürünün pazara sunulmadan önce standartlarda belirtilen boyut gruplarına göre ayırılarak, özellikle yöremizin en önemlitarım ürünlerinden biri olan soğanı, satışa sunulmadan önce bir örnekliliği sağlanarak gelişen pazar koşullarına uygun bir ürün haline getirilmesi düşünülmüştür. Çalışmada yerel soğan çeşitlerinden Yarım İmralı ve Tekirdağ Kantartopunun bazı fiziksel özellikleri saptandıktan sonra, tarafımızdan geliştirilen sınıflandırma makinasının tasarım parametreleri olarak elek eğim açısı, devir sayısı ve strok seçilmiştir. Seçilen paremetrelerin sınıflandırma etkinliğine, özgül güç tüketimine, güç tüketimine ve kapasiteye etkisi araştırılmıştır. Her bir parametrenin üç farklı değeri seçilerek üç tekerrürlü denemeleri gerçekleştirilerek karşılıklı etkileri araştırılmıştır. Araştırma sonucunda en yüksek sınıflandırma etkinliğine Yarım İmralı soğan çeşidinde % 88.05, Tekirdağ Kantartopu çeşidinde % 81.1' lik başarıya 30 mm'lik krank strokunda, 6° 'lik elek eğim açısında ve 200 dev/dak'lık krank mili devir sayısında en düşük parametre değerlerinde ulaşılmıştır. Sınıflandırmanın ekvatoral çapa göre yapılmasından dolayı Tekirdağ Kantartopu çeşidinde sınıflandırma etkinliği Yarım imralı çeşidine göre düşük çıkmıştır. Bunun nedeni şekil faktörüdür. Yarım İmralı soğan çeşidinin Oblate, Tekirdağ Kantartopu çeşidinin ise Prolate şekilli olmasından kaynaklanmıştır. Güç tüketimi, parametre değerlerinin artışıyla birlikte doğrusal olarak artmıştır. Genel ortalama güç tüketimi 2.47 kW olarak saptanmıştır. Özgül güç tüketimi ise parametre değerlerinin artışıyla birlikte doğrusal olarak azalmıştır. Kapasite, parametre değerlerinin artışıyla birlikte doğrusal olarak artmıştır. Genel ortalama kapasite değeri 0.993 t / h olarak saptanmıştır. Soğan sınıflandırma makinalarında kullanılacak tasarım parametreleri olarak seçilen elek eğim açısı, devir sayısı ve strok' un makinanın işlevi bakımından çok önemli olduğu ve öneriler doğrultusunda geliştirildiğinde yerel ürünün pazara sunulmadan önce boylarına göre sınıflandırmada başarıyla kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
HI SUMMARY Ph D. Thesis Determination Of Design Paremeters Of Dry Onion Grading Machines And Development Of Suitable Machine For Trakya Region. Levent GÜNAYDIN Trakya University The Instutıe of Natural and Applied Sciences Agricultural Machinary Mainscience Section Supervisor: Prof. Dr. Bülent EKER 2001. Page: 124 Jury: Prof. Dr. Poyraz ÜLGER Prof. Dr. Selçuk ARIN Prof. Dr. Bülent EKER Prof. Dr. Rasim OKURSOY Assoc. Prof. Dr. Levent ARIN In this research; The goals were to determine suitable parameters of grading machines for dry onions and to develop a suitable grading machine. Before marketing the crops, they should be separeted into dimensions groups defined in the standards. Especially, the onion that one is the most important crop of the Trakya region should be a suitable crop for developing market demand. In the study, the some of physical properties of Yarım İmralı and Tekirdağ Kantartopu are defined. Sieve slope angel, revolution and stroke are selected as design parameters ofIV grading machine that was developed by us. The effects of selected parameters were investigated on grading performans, specific power consumption, power consumption and capacity. Three different values of each parameters were selected and they were evaluated with respect to each, parameters. At the end of the research, maximum grading efficiency of Yarım îmralı and Tekirdağ Kantartopu were determined as 88.5 % and 81.1 %, respectively. These values that are the minumun parameters were obtained from 30 mm crank stroke, 6° sieve slope angle and 200 rev/min crank revolution. Grading efficiency of Tekirdağ Kantartopu is founded less than the value of Yarım îmralı because the grading was performed for equatoral diameter. This is caused by shape factor since Yarım imralı is oblate shaped and Tekirdağ kantartopu is prolate shaped. Power consumption increased linearly by increasing the parameter values. General average power consumption was calculated as 2.47 kW. Specific power consumption is linearly decreased by increasing the parameter values. Capacity is increased linearly by increasing the parameter values. General average capacity value is calculated as 0.99 t/h. Sieve slope angle, revolution and strok that are selected as design parameters to be used in onion grading machine are considered as very important for machine function. If the machine is developed according to the suggestion, it is determined that this machine can be used succesfuly for grading the crops before marketing.