Design of a 'associate professorship promotion committee formation system' for the interuniversity council of Turkey
Türkiye'de Üniversitelerarası Kurul için 'doçentlik terfi lerinde komite oluşturma' sistemi tasarımı
- Tez No: 10596
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SAATÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Specialization Area, Jury Construction, Multiple Criteria Problem, Bottleneck Assignment Problem
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmanın amacı bilim dallarından birine başvuran doçent adaylarını sınayacak jürilerin oluşturulması için alternatif bir metod geliştirmektir. Bu probleme alternatif bir yaklaşım geliştirmeyi gerektiren ciddi aksaklıkların olduğu gözlemlenmiştir. Çalışma, kullanıcının beklentilerini anlamak amacıyla, problemin ve şikayetlerin analiz edilmesi ile başlamıştır. Bunun sonucunda problemin iki kriteri olduğu anlaşılmıştır; jüri üyelerinin ve adayların temel bilgilerinin uyumunun ençoklanması ve profesörlere yapılan atama sayısının dengelenmesi. Yeni çözüm yaklaşımı geliştirilirken, çok kriterli problemlerin, darboğaz atama problemlerinin ve ulaşım problemlerinin çözüm tekniklerinden yararlanılmıştır. Problemin kriterleri alfabetik usul ile sıralanmış ve her problemin yapısına uygun çözüm algoritmaları geliştirilmiştir. Bütün metod kullanıcıya yakın bir yazılım elde edecek şekilde, jürilerin ana ve yedek üyelerini atamak ve toplantıların yerini belirlemek üzere programlanmıştır. Yazılım aynı zamanda kullanıcıya sonuçları birçok değişik formda sunarak servis verir. Şu anda kullanılan metod ve önerilen metod gerçek bir probleme uygulanarak karşılaştırılmış ve sonuçlar özetlenmiştir., Anahtar Kelimeler : Jüri yapılanması, Çok Amaçlı Problem, Darboğaz Atama Problemi
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop an alternative method to construct the juries which examine the candidates who apply for the degree of Associate Professor in a given specialization area. There have been serious complaints about the current application which led to the development of an alternative approach to the problem. The study started with the analysis of the problem and the complaints to understand the expectation of the users from the new approach. It has been realized that the problem has two major criteria: to maximize the match of background of the jury members and the candidates and to balance the number of assignments made to the professors. While developing the new method, different techniques are used in solving multiple criteria problems, bottleneck assignment problems, and transportation problems. The criteria of the problem are ordered in a lexicographic manner and solution algorithms are developed for individual problems, depending on their respective structures. The overall method is coded to create a user -friendly software which assigns main and reserved members of the juries and determines the appropriate place for the meetings. The software also serves the user with output of results in various forms.The current and proposed methods are compared by applying the new method to a real life problem. The results of this comparison are summarized.