Kış keçi derilerinde boyama sorunlarının giderilmesi
The Solution of dyeing problems in winter goat leather
- Tez No: 106061
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET GÜLCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: deri, kış keçi derisi, boyama sorunları
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
11 ÖZET Bu tezde deri sanayinde üretilen keçi derilerinin özellikle kışın elde edilenlerde boyama sorunları olduğu yönündeki sıkıntılar üzerine bu konunun araştırılması için yapılan çalışmalar yer almaktadır. Deri sanayinde yapılan birebir görüşmeler sonucunda kışın kesilen keçi derilerinde etek bölgesinde boşluklar ve boyamada düzensizlikler olduğu yönündeki sıkıntılar gündeme gelmiştir. Bunun üzerine tez konusu bu sorunların giderilmesi olarak tesbit edilmiştir. Araştırma için kışın kesilen keçi derilerinden temin edilmiş ve bu deriler değişik şekillerde işlenerek bir sonuca varılmaya çalışılmıştır. Buna mukabil yazın kesilen keçi derilerinden de deriler işlenerek bir mukayese yapılmıştır. Kışın kesilen keçi derileri 15'er adetlik 3 parti halinde işlenmiştir. İlk parti deriler geleneksel olarak deri sanayiinde işlendiği gibi, ikinci parti deriler özellikle etek bölgelerindeki boşluğun giderilmesi yönünde, üçüncü parti deriler ise hem etek boşluğunun giderilmesi hem de boyama homojenleştirilmesi yönünde işlenmiştir. Yazın kesilmiş derilerde normal şartlarda işlenerek kıyaslama yapılmıştır. Bu deriler Süleyman Demirel Üniversitesi Yalvaç Meslek Yüksekokulu Dericilik Bölümü Deri İşleme ve Finisaj Atölyesindeki deneme dolabında işlenmiştir. Sonuç olarak, deri sanayinde ekonomik nedenlerden dolayı hatalı deri işlendiğini söylemek mümkün olmaktadır. Çünkü gerekli malzemeler kullanıldığında kışın elde edilen derilerle yazın elde edilen derilerin işlenmesi ile ortaya çıkan fark çok azdır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT This study had been specially designed to inquary the claims concerning the dying problems of crude leather acquired from winter goats. Through a direct survey with the leather producers this problem had been found out to be a general concern and evalulated to worth studying. The experiments had been performed with crude winter goat leather and for comparison the same study had been realized with crude summer goat leather under the summer conditions. The experiment had been performed through three group of leather each composed of 15 pieces. The first group had been treated according to the trediational methods used in industry the second group had been treated with special method concerning the solution of problem in the third group the homojemzation of the dying had been taken in to consideration This study had been performed in leather production facilities of Süleyman Demirel University Yalvaç Meslek Yüksekokulu. The result: It is found out that the complaints raised by leather producers was found out to be the result of miss treatment of leather due to economic cost considerations dyuring the production process. In case of proper application of production methods it is found out that there is no difference between winter and summer goat leather concerning the dying results. Keyword: leather, winter goat leather, dying problems.