Kahramanmaraş mera kırsalında keçi üretim sistemleri
Goat farmi̇ng systems in pasture rural in Kahramanmaraş
  1. Tez No: 573006
  2. Yazar: İBRAHİM BELVEREN
  3. Danışmanlar: PROF. DURMUŞ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, keçi yetiştirme, mera
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmanın amacı; Kahramanmaraş ili genelinde bulunan mera kırsalındaki keçi yetiştiriciliği sistemlerinin özellikleri ile yetiştiricilerin yaşadığı sorunları araştırmaktır. Kahramanmaraş'a özgü keçi sütü ürünleri (keçi peyniri, keçi sütü dondurması, teleme, keçi yoğurdu vb.) bulunmakta ve nüfusun önemli bir kesiminin geçim kaynağını oluşturmaktadır. Bu çalışmada; Kahramanmaraş İli keçi yetiştiriciliğinde bakım, yaz ve kış beslemesi, teke katımı, doğum (oğlaklama), sütten kesim, keçi sütünün değerlendirilmesi, peynir, teleme yapımı, keçilerin otladığı meraların yapısı gibi özellikler incelenmiştir. Keçi sütü ayrıca bilindiği üzere kompozisyonu bakımından sağlıklı beslenme, diyet, bazı hastalıkların tedavisi ve bebeklerin devam sütünü karşılama gibi alanlarda da çok önemlidir. Keçicilik yapan üreticilerimiz sütün yanında yetiştirdikleri keçilerin etinden ve kılından para kazanarak geçimlerine katkı sağlamaktadırlar. Nüfuzumun önemli bir kısmının geçim ve beslenme kaynağı olan keçi yetiştiriciliği, yem maliyetleri ve zahmetli bakımları yüzünden her gün giderek azalmıştır. Bu çalışma ile ilimiz genelinde bulunan mera kırsalındaki keçi yetiştiriciliği sistemleri, bunların karşılaştıkları zorluklar, mera-keçi ilişkileri ve göçerlerin durumları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the characteristics of goat farming systems in country side of Kahramanmaraş province. There are goat milk products (goat cheese, goat milk ice cream, curd, goat yogurt, etc.) are specific to Kahramanmaraş and constitute the main source of livelihood for a significant part of the population. In this study; goat farming in Kahramanmaraş province, characteristic such as, summer and winter feeding, milking, birth (sowing), weaning, evaluation of goat milk, cheese, curd making, and the structure of the pasture grazed by goats were examined. As it is known, goat milk is also very important in terms of its composition in areas such as healthy nutrition, diet, treatment of some diseases and meeting the continuation of infants. Our goat producers contribute to their livelihood by earning Money from the meat and hair of the goats they raise besides milk. Goatfarming, which is a majorsource of income families, goat productor decreased every day due to feed costsand laborious maintenance. Inthisstudy, goat farming in pasture countryside in Kahramanmaraş, the difficulties they face, pasture-goat relations and the status of nomads are examined. The goat farming and goat productor every year decreases because of feed costand some difficulties such as shepherd problem and the willagers wantto move to the big cities.The nomads has been faced to find enough pasture because of the common pasture has been done field for crops. KeyWords: Kahramanmaraş, goat farming, pasture, rural. Kahramanmaraş Sütçü İmam University Institute for Graduate Studies in Science and Technology Department of Zootechnics, August/2019