Konuklar (Konya) Tarım İşletmesinde yetiştirilen esmer sığırların bazı verim özelliklerinin fenotipik ve genetik parametreleri
  1. Tez No: 106108
  2. Yazar: ZÜLKADİR UĞUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM BOZTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Buzağılama aralığı, döl verimi, Esmer sığır, gebelik süresi, kalıtım derecesi, laktasyon süresi, süt verimi, tekrarlanma derecesi
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Doktora Tezi KONUKLAR (KONYA) TARIM İŞLETMESİNDE YETİŞTİRİLEN ESMER SKORLARIN BAZI VERİM ÖZELLİKLERİNİN FENOTİPİK VE GENETİK PARAMETRELERİ UğurZÜLKADİR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Saim BOZTEPE 2001, Sayfa : 97 Jüri: Prof. Dr. Oktay YAZGAN Prof. Dr. Sadık Metin YENER Doç. Dr. Ayhan ÖZTÜRK Yrd. Doç. Dr. Birol DAĞ Bu araştırmada, Konuklar Tanın işletmesinde yetiştirilen Esıner sığırlarda süt verüniyle ilgili iki, döl verimi ile ilgili alti özellik bakımından performanslar ve bu verimlere ait fenotipik ve genetik parametreler hesaplanmıştır. İncelenen Özelliklere ait en küçük kareler ortalamaları İlk Damızlıkta Kullanma Yaşı (İDKY), İlk Buzağılama Yaşı (İBY), Servis Periyodu (SP), Gebelik Süresi (GS), Buzağılama Aralığı (BA), Gebelik Başına Tohumlama Sayısı (GBTS), Süt Verimi (SV) ve Laktasyon Süresi (LS) için sırasıyla 623.19 ± 3.88 gün, 943.49 ± 4.42 gün, 118.70 ± 6.75 gün, 285.92 ± 0.83 gün, 387.47 ± 2.99 gün, 1.533 ± 0.04, 6173.48 ± 102.92 kg ve 303.85 ± 5.78 gün olarak hesaplanmışür. Bu özelliklere ait kalıtım dereceleri sırasıyla 0.766 ± 0.242, 0.214 ± 0.201, 0.074 ± 0.096, 0.053 ± 0.046, 0.131 ± 0.146, 0.331 ± 0.122, 0.107 ±0.119 ve 0.226 ± 0.156, SP, GS, BA, GBTS, SV ve LS için hesaplanan tekrarlanma dereceleri ise aynı sırayla 0.089 ± 0.071, 0.151 ± 0.059, 0.103 ± 0.101, 0.143 ± 0.047, 0. 188 ± 0.085 ve 0.23 1 ± 0.084 olarak hesaplanmışür.u k Araştırmada, İDKY, SP, SV ve LS üzerine yılın etkisi (p0.05).
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT PhD Thesis PHENOTYPIC AND GENETIC PARAMETERS OF SOME PRODUCTION TRAITS OF BROWN SWISS HERD RAISED AT THE STATE FARM OF KONUKLAR IN KONYA PROVINCE UğurZÜLKADÎR University of Selçuk Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department Of Animal Sciences Supervisor: Prof. Dr. Saim BOZTEPE 2001, Page:97 Jury: : Prof. Dr. Oktay YAZGAN :Prof. Dr. Sadık Metin YENER :Doc. Dr. Ayhan ÖZTÜRK :Yrd. Doç. Dr. Birol DA? Six reproductive and two productive traits were determined and genetic and phenotipic parameters were estimated for these eight traits in the Brown Swiss herd reared at the Konuklar State Farm in Konya. The least squares means of first service age, first calving age, service period, gestation length, calving interval, number of insemination per conception, lactation milk yield and lactation length are 623.19 ± 3.88 days, 943.49 ± 4.42 days, 1 18.70 ± 6.75 days, 285.92 ± 0.83 days, 387.47 ± 2.99 days, 1.533 ± 0.04, 6173.48 ± 102.92 kg ve 303.85 ± 5.78 days, respectively. Heritabilities of these traits are 0.766 ± 0.242, 0.214 ± 0.201, 0.074 ± 0.096, 0.053 ± 0.046, 0.131 ± 0.146, 0.331 ± 0.122,IV 0.107 ± 0.119 and 0.226 ± 0.156, respectively. The repeatibilities of service period, gestation length, calving interval, number of insemination per conception, lactation milk yield and lactation length are 0.089 ± 0.071, 0.151 ± 0.059, 0.103 ± 0.101, 0. 143 ± 0.047, 0. 188 ± 0.085 and 0.23 1 ± 0.084, respectively.