Uzaktan kumandalı otopark girişi bariyeri
Remote controller autopark entrance barrier
  1. Tez No: 106109
  2. Yazar: HASAN TERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞİRZAT KAHRAMANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: programlanabilir mantık kontrolörü, uzaktan kumandalı kontrol, güvenlik sistemleri, bariyer. m, programmable logic controller, remote control, safety systems, barrier. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi UZAKTAN KUMANDALI OTOPARK GİRİŞİ BARIYERI Hasan TERCAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Şirzat Kahramanlı 2001, 90 Sayfa Jüri: Doç. Dr. Şizat KAHRAMANLI Doç. Dr. Faruk ÜNSAÇAR Yrd. Doç. Dr. Selçuk HALKACI Uzaktan kumandalı otopark girişi bariyeri projesinde kullanılan elektrikle çalışan elemanlar; elektrik motoru, uzaktan kumanda verici ve alıcısı, kızıl ötesi ışın üretici ve alıcısı devresi ve bütün bu elemanları koordineli biçimde çalıştıran programlanabilir mantık kontrolörü (PLC) dir. Elektrikle çalışan bölümler dışında, bariyerin mekanik kısmı dişliler, bariyer kolu ve bütün elemanları yerlerinde sabit tutan gövde yapısından oluşmaktadır. Park girişine 4-5 metre kadar yaklaşan otomobil sürücüsü, elindeki uzaktan kumanda vericisinin butonuna bastığında bariyer kolunu 90° açı pozisyonuna üç saniye içinde kaldırmakta, araba parka girdikten sonra gene aynı butona basıp kolu indirmektedir. Projenin orijinal tarafı, PLC cihazına yüklenen programla bir bilgisayar kontrollü uygulama olmasıdır. Program yardımıyla kontrolde, aynı fonksiyonları yerine getirebilmek için gerekli çok sayıda kontaktör, zamanlayıcı, sayıcı elemanları ile fazla güç harcama ve yüksek maliyetten kurtulunmuştur. Gerçekleştirilen projenin güvenli bir şekilde uygulanabilirliği görülmüş ve PLC elemanı kullanarak başka güvenlik sistemleri veya makineleri geliştirilebilmesi yönünde ilerleme kaydedilmiştir. PLC programlama kullanarak üretim alanlarında da büyük kolaylıklar ve tasarruf sağlanabileceği açıktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis REMOTE CONTROLLED AUTOPARK ENTRANCE BARRIER Hasan TERCAN Secuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Computer Systems Education Supervisor: Associate Prof. Dr. Sirzat KAHRAMANLI 2001, 90 pages Jury: Assoc. Prof. Dr. Sirzat KAHRAMANLI Assoc. Prof. Dr. Faruk ÜNSAÇAR Dr. Selçuk HALKACI Components used in the Remote Controlled Autopark Entrance Barrier are: an electric motor, remote control transmitter and receiver, an infrared light generator and receiver and a programmable logic controller (PLC). Besides these electrical components, mechanical parts of the barrier are gears, barrier arm and the body structure that holds all parts together to form the whole machine. When automobile operator approaches 4-5 meters close to the park entrance he/she presses a button on the remote control transmitter, the barrier arm rises 90° angle up in three seconds. After the car enters to the park area, operator presses to the same button to close the entrance. The original side of the project is being a computer controlled application. By the help of a program executed in the PLC, it can perform functions that could be done by very many contactors, timers and counter elements. So it saves a great amount in energy consumption and reduces the cost in building the machine. The barrier is operated safely and successfully. By the help of this work we had a progress in developing any other safety device or control machine. It is clear that using a PLC device makes work easier and has great benefits in production areas.