Tek aile evlerinde tasarıma katılımın kullanıcı memnuniyetine etkisinin incelenmesi
In Single family houses effects of participation on user statisfaction
- Tez No: 106129
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Gereksinme, tek aile evleri, tasarım, kullanıcı katılımı, kullanıcı memnuniyet, Needs, single family houses, design, user participation, user satisfaction
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TEK AİLE EVLERİNDE TASARIMA KATILIMIN KULLANICI MEMNUNİYETİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Serra Zerrin KORKMAZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. İbrahim BAKIR 2001, 158 Sayfa Jüri: Doç. Dr. Kerim ÇINAR Yrd. Doç. Dr. İbrahim BAKIR Yrd. Doç. Dr. Mustafa İNCESAKAL Bir kullanıcı konutunu; gereksinmelerini, isteklerini, beklentilerini gerçekleştirebileceği ölçüleri düşünerek yaptırmaktadır. Ancak günümüzde bir çok kullanıcı için bu durumun gerçekleştiğini söylemek mümkün değildir. İnsanlar daha çok maddi durumlarının elverdiği ölçüde başlarım sokacak ev bulma-yaptırma çabasında olmaktadırlar. Gereksinmelerin karşılanamıyor özellikte olması yada gereksinmelerin zaman içinde değişim göstermiş olması, kullanıcıların konutlarında mutsuz olmasına ve memnuniyetsizliğin de başlamasına sebep olmaktadır. İnsanlar bu memnuniyetsizlik durumlarım gidermek için de kendilerince çözüm yollan bulmaktadırlar; kendileri mekana uymaya çalışmakta, ya mekanları isteklerine uydurmaya çalışmakta, ya da başka mekanlara taşınmaktadırlar. Konuttan memnuniyetsizliği en aza indirmek için çözümler üretilmektedir (Bölüm 3, konut tasarımında kullanıcı katılımı, esnek konut üretimleri ve kendisi evini yapana yardım yöntemleri). Tasarıma kullanıcı katılımının, dolayısıyla memnuniyetin, en çok tek aile evlerinde olacağı düşünülmüş ve çalışma bu yönde yapılmıştır. Bu durumun tespitine yönelik yapılmış olan bu çalışmada bir alan belirlenmiş ve bu alanda anket çalışması uygulanmıştır. Konut tasarımına katılımdan bahsederken, konunun mimar açısından incelenmesi düşünülmüş ve mimarlara da anket uygulanmıştır. Çalışmanın 1. bölümünde, amaç-kapsam, materyal-method hakkında bilgi verilmiştir. 2. bölümde kullanıcı gereksinmeleri ve tatmini kavramları ayrıntılı olarak incelenmiştir. 3. bölümde farklı kullanıcı gereksinmelerini ve tatminini sağlamaya yönelik yaklaşımlar hakkında bilgi verilmiştir. Bu çözümlerin başında tasarıma katılım gelmek üzere esneklik amaçlı yaklaşımlar ve kendi evini yapana yardım yaklaşımı anlatılmaktadır. 4. bölümde yapılan araştırmasının kuramsal yapısı incelenmiştir. Anketin temelini oluşturan hipotezler, değişkenler ve örneklemin seçimi anlatılmıştır. 5. bölümde kullanıcı ve mimar anketlerinin sonuçlarının değerlendirilmesi yapılmıştır. 6. bölümde çalışmadan elde edilen sonuçlar ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis IN SINGLE FAMILY HOUSES EFFECTS OF PARTICIPATION ON USER SATISFACTION - Serra Zerrin KORKMAZ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Architectural Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ibrahim BAKIR 2001, lSBPage Jury : Assoc. Prof. Dr. Kerim ÇINAR Assist. Prof. Dr. Ibrahim BAKIR Assist. Prof. Dr. Mustafa İNCESAKAL A user make his/her home by considering his/her own needs, wants, expectations. But nowadays for almost all users it is not possible. Humans are trying to get a house just to take shelter in according to their economical level. For user if their needs are not satisfied (or they can be changed) they will be unhappy. Humans are finding to overcome that situation. These solutions can be changing his/her expectations, making changes in the place according to needs or to move another place. Some solutions were drawn to overcome user dissatisfaction (part 3, user participation in design, flexible home production, help for self housing). This study is concentrated on single family houses because participation and satisfaction is high in this type of houses. To study the mentioned situation a case study and questionnaire was made. Also to study the participation from architectures point of view another questionnaire was made for architectures. In this study in part one aim-contain, material - method is given. In Part two user needs and satisfaction terms are studied. In part three, methods to overcome user dissatisfaction and to meet different user needs are discussed. User participation, flexibility and help for self housing are introduced in this part. In part four theoretical founding and the theories and variables of the case study is given. In part five results of the both user and architecture questionnaires and their evaluations are given m part six conclusions and suggestions are also given